Nordre Aker Budstikke

Nå er veien for smal, ifølge Bymiljøetaten:

Vil fjerne beboerparkeringen fra 2018. Beboerne skjønner lite

– Her mener Bymiljøetaten at det er for smalt og vil fjerne beboerparkeringen, sier Øystein Embretsen og Hans Petter Danielsen som sitter i styret i Tåsenlia Sameie, Pastor Fangens vei 3-21. Foto: Privat

– Det har vært parkering her siden Tåsenlia Sameie ble bygget i 1984, og beboerparkering siden 2018. Litt underlig at det plutselig er blitt for smalt, sier beboere i Pastor Fangens vei.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2020 kl 15:25

TÅSEN/ULLEVÅL: «Bymiljøetaten har vurdert reguleringen på nytt. Strekningen utenfor deres sameie er ikke bred nok til at vi kan tillate beboerparkering. Dette har vi dessverre ikke oppdaget før nå. Ny forskrift vil bli laget og sendt på tre ukers høring. Deretter vil det dessverre ta noe tid for bestilling av materiell og utførelse før ny forskrift kan iverksettes.»

Dette skriver Bymiljøetaten i et brev datert 2. oktober, til Tåsenlia Sameie, i Pastor Fangens vei 3-21. Men denne strekningen har hatt beboerparkering siden september 2018, noe sameiet har vært svært fornøyd med, forteller Øystein Embretsen og Hans Petter Danielsen i styret.

Bred nok i 2018, for smal nå

Så hvorfor denne helomvendingen fra kommunen?

– Det som skjedde var at vi kontaktet Bymiljøetaten da vi ble oppmerksomme på at de ville flytte beboerparkeringen hos oss over til andre siden av veien, og innføre parkering forbudt langs husrekken/gjerdene våre. Ut fra at vi har erfaring med at den løsningen vi hadde fungerer fint, ga vi uttrykk for at det ville være bedre å beholde den, og foreslo at de kom på befaring. Vi ga også uttrykk for at vi syns det var underlig at vi ikke var orientert om de planlagte endringen, sier Petter Danielsen.

Tåsenlia Sameie (til venstre) opplevde at parkeringen ble flyttet fra gjerdekanten og over til fortauskanten. Nå blir all parkering fjernet fordi BYM mener veien er for smal. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Det skulle de kanskje ikke ha gjort, for svaret fra Bymiljøetaten var som over – de hadde dessverre ikke oppdaget før nå at veien er for smal til parkering i det hele tatt.

– Etter å ha lest sakene i nab.no har vi målt veien selv, den er 5,5 – 6,0 meter i hele strekningen, i tillegg fortau på en side og gangvei på vår side, sier Danielsen.

Krever 5,5 meter, men er inkonsekvente

Bymiljøetaten har oppgitt som minstemål for å kunne regulere parkering i en vei, at den er 5,5 meter bred. Det er for å gi minst 3,5 meter fri bredde, blant annet for fremkommeligheten til utrykningskjøretøy.

– Her passerer store søppelbiler ukentlig, flere brannbiler og andre tunge kjøretøy har passert uten hindringer, sier Danielsen.

Tåsenlia Sameie opplevde at parkeringen ble flyttet fra gjerdekanten (til høyre i bildet) og over til fortauskanten. Nå blir all parkering fjernet fordi BYM mener veien er for smal. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Undersøkelser Nordre Aker Budstikke har gjort, viser imidlertid at flere av veiene som er oppgitt å være for smale, i realiteten oppfyller 5,5 meterkravet, mens andre veier som har fått beboerparkering, både i 2018 og i den siste runden nå i høst, likevel er smalere enn dette. Bymiljøetaten sa til Nordre Aker Budstikke i forrige uke at de vil reise ut og måle opp veiene, gjerne i samarbeid med beboerne, slik at man blir enige om veienes faktiske bredde.

– Vi merker oss at at seksjonssjef Skiltmyndighet i Bymiljøetaten, Freddy Leithe, sier til Nordre Aker Budstikke bl.a. at en vurdering av om det er smalt eller bredt i hovedsak er gjort på grunnlag av «kartdata fra Plan- og bygningsetaten, Bymiljøetatens egne kart, og fra andre kilder». Denne metoden kan være en av årsakene til den rotete prosessen mange i Nordre Aker opplever, sier Øystein Embretsen.

– Det er åpenbart ikke målt korrekt i flere gater.

De antar derfor varselet i brevet til sameiet beror på en feil og at den antydete forskriftsendringen, bortfaller.

– Varsler ikke spesielt

I brevet skriver Bymiljøetaten videre at:

«Den enkeltvise skiltingen av de ulike gatene varsles ikke spesielt. Når de individuelle skiltforskriftene (som lages per gatestrekning/kvartal) sendes ut på høring, sendes de til Statens vegvesen, Politiet og Plan- og bygningsetaten. I tillegg mottar bydelene forskriftene som ren informasjon, men de er ikke offisielle høringsparter. Har de innspill vil de selvfølgelig bli vurdert men de har ikke samme mulighet til å omgjøre forskrifter slik de offisielle høringspartene har. Ut over å informere bydelene er det ikke praksis for å varsle beboere om endring av skilt. Det er heller ikke kapasitet til å finne alle berørte naboer og nabovarsle, slik det gjøres i f.eks. byggesaker, da det i dette tilfellet er omtrent 80 ulike forskrifter som er laget og over 4000 beboere.»

På tidligere spørsmål om varslingen kunne vært bedre for de gatene som blir skiltet med parkering forbudt i forbindelse med innføring av beboerparkering, sa prosjektleder for beboerparkering Bymiljøetaten, Marianne Solhaug Mølmen, at etaten beklager dersom informasjon oppleves som manglende.

Bydelsadministrasjonen i Nordre Aker har oppgitt til Nordre Aker Budstikke at de fikk skiltplanene ved innføringen av beboerparkering i nye områder i oktober til orientering, men at de ikke hadde noen grunn til å reagere på Bymiljøetatens vurderinger på det tidspunktet. Administrasjonen og bydelspolitikerne er likevel glade for at Bymiljøetaten ønsker å måle opp veier på nytt. Samtidig oppfordret de innbyggere om å delta i møtet i miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) i slutten av oktober, for å belyse de lokale utfordringene.


Sameiet ba om beboerparkering

– Det har vært parkering her siden Tåsenlia Sameie ble bygget i 1984, og beboerparkering siden 2018. Litt underlig at det plutselig er blitt for smalt. Forøvrig vil vi presisere at sameiet er veldig fornøyde med beboerparkering som ble innført i 2018. Det var sameiet selv som ba om at ordningen skulle innlemme Pastor Fangens vei 3-21, da den ble vedtatt. Vi mener det er synd å ødelegge en fungerende ordning på grunnlag av unøyaktig data, sier de to styremedlemmene.

Denne strekningen av Pastor Fangens vei fikk altså beboerparkering allerede i 2018. Da ordningen ble utvidet fra 5. oktober, ble også resten av strekningen, bort til Østhellinga, innlemmet.

Tåsenlia Sameie (til høyre) ligger fra Langlia og nordover. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Da Bymiljøetaten i forrige uke sa at de vil gå over «problemstrekningene» på nytt, spurte vi:

– Dersom dere kommer til at noen av veiene som tidligere har fått beboerparkering viser seg å være for smale, vil de risikere å bli skiltet om til parkering forbudt nå?

– I første omgang vil vi fokusere på de strekningene som har fått parkeringsforbud, og se om våre målinger her er feil. Vi vil gjerne ha med beboerne på disse oppmålingene, slik at vi sammen kan se hva som er riktige mål. Hvordan vi skal gjøre dette rent praktisk med invitasjoner, må vi komme tilbake til, sa seksjonssjefen for Skiltmyndighet, Freddy Leithe, i forrige uke.

Nordre Aker Budstikke har bedt Bymiljøetaten om en kommentar til denne saken, og spurt hvilke mål som ligger til grunn for at denne delen av Pastor Fangens vei nå mister beboerparkeringen. Vi har også spurt om det er flere veier med regulert beboerparkering frem til nå, som mister denne.

Også den innerste delen av Pastor Fangens vei, fra Langlia til Jutulveien, har beboerparkering. Det er uklart om også denne parkeringen forsvinner. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...