Nordre Aker Budstikke

Vil grave en ny tunnel fra Sogn, men flytter masseutkjøringen til Tåsen

Her, fra rundkjrøingen i Kaj Munks vei, blir det innkjøring til Ullevålsletta og anleggsområdet ved Rektorhaugen. I dag har PEAB riggplass her ifbm. Statens Vegvesens tunnelarbeid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Statnett vil lage en 6,4 kilometer lang kabeltunnel mellom Sogn og Ulven for å sikre fremtidens strømforsyning i Oslo. Arbeidene vil pågå i fire år, og utkjøringen av masser vil skje fra Rektorhaugen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2018 kl 09:56

NORDRE AKER: Statnett har søkt Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for å bygge en 6,4 kilometer lang tunnel mellom transformatorstasjonene på Sogn og Ulven.

Tunnelen vil være ca. fem meter bred, og fem meter høy, og legges 35-90 meter under bakken. Den vil gå i en tilnærmet rett linje fra Sogn fram til kryssing av Akerselva ved nordenden av Lillogata, og videre i rett linje til Statnetts anlegg på Ulven. Tunnelen vil berøre bydelene Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka, Bjerke og Alna.

NVE inviterer til informasjonsmøte onsdag 28. februar kl. 19.00 på Ullevål stadion, inngang NFF i Sognsveien 75J. På møtet vil NVE orientere om saksbehandlingen, mens Statnett vil orientere om prosjektet.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser tunneltraseen (STATNETT)

Skåner Sogn og Gaustad

Inngangspunktet i vest foreslår Statnett å legge til Rektorhaugen på Tåsen, og ikke til transformatorstasjonen på Sogn. Det vil redusere anleggsperioden med ca. et halvt år.


Uttransportering fra Ullevålsletta, nederst på Nordberg, – eller Tåsen som Statnett omtaler det som i sin konsesjonssøknad – vil være bedre egnet enn å kjøre ut massene fra Sogn, mener Statnett. Dette fordi boligområdene langs transportruten fra Sogn allerede er belastet med massetransport fra tunnelstrekningen Smestad–Sogn. Området har også vært belastet tidligere fra tunnelutbygging ved Vettakollen.

Slik påvirkes Rektorhaugen

Det vil etableres et rigg- og anleggsområde for sprengning av tunnel, og uttransportering av sprengstein, på Ullevålsletta/Rektorhaugen. Store deler av friområdet vil bli midlertidig berørt i anleggsfasen. Riggområdet vil bli gjerdet inn og stengt for allmenheten i anleggsperioden.

Det vil bli etablert en midlertidig adkomstveg fra rundkjøringen i Kaj Munks vei, ved lokket på Tåsentunnelen, og inn til grøntområdet ved Rektorhaugen. Anleggs- og massetransport fra Rektorhaugen vil skje via rundkjøringen i Kaj Munks vei og deretter ut på Ring 3 i øst- eller vestgående retning. Det vil etableres et fysisk skille mellom området med barnehager og riggområdet.

Det er flere gamle trær på Rektorhaugen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Inngrepet i omgivelsene på Rektorhaugen, som er delvis definert som spesielt naturvernområde, skal minimaliseres, og området tilbakeføres til opprinnelig stand «i så stor grad det er mulig», skriver Statnett i sin konsesjonssøknad.

Tunnelpåhugget vil komme inne på den skogkledde kollen på Rektorhaugen, fordi det er ønskelig å minimere behovet for graving på balløkka. En god del av Rektorhaugen vil berøres i anleggsperioden, men den høyeste delen av kollen vil ikke bli berørt, og de store eiketrærne på sidene av tunnelåpningen bevares.

«I anleggsgjennomføringen vil det forsøkes å unngå å skade rotsystemet til trærne når man graver i dette området. Hvor langt rotsystemet går, er avhengig av lokale forhold, og vil først være synlig når man starter gravearbeidet,» skriver Statnett.

Turvei B6 følger Rektorveien og passerer nord for anleggsområdet, før den går over i turvei B7 som følger dette grøntdraget videre mot Sognsvann. Turveien vil ikke bli berørt av tiltaket. Det er en opparbeidet sti (tråkk) fra Kaj Munks vei forbi Rektorhaugen og barnehagen ned til rundkjøringen sør for tiltaksområdet. Denne vil ikke være tilgjengelig i anleggsfasen.


Turvei B6 og B7 langs Rektorhaugen og videre mot Sognsvann blir ikke berørt. Stien
(tråkket) fra Kaj Munks vei forbi Rektorhaugen og barnehagen ned til rundkjøringen sør for
tiltaksområdet vil ikke være tilgjengelig i anleggsfasen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Anleggsperioden

I motsetning til en kraftledning, vil den ferdige kabeltunnelen ikke være synlig for omgivelsene. Det er i anleggsperioden (anslått til fire år etter godkjent konsesjon) omgivelsene i størst grad vil merke den, ifølge søknaden fra Statnett. Tunnelen skal sprenges ut.

Rigg- og lagerplasser vil være lokalisert rundt tunnelpåhuggene på Sogn, Tåsen og Ulven. De som bor ved endene av tunnelen vil kunne oppleve støy fra sprengninger og anleggsvifter, samt støv og anleggstrafikk. Boliger over tunnelen vil kunne oppleve vibrasjoner i forbindelse med sprengningsarbeidet, men arbeidet vil ha en fremdrift som gjør at den enkelte husstand ikke vil oppleve samme nivå av vibrasjoner gjennom hele anleggsperioden.

Ullevålsletta, med støyskjerm mot Ring 3 til venstre. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

«Vi vil installere vibrasjonsmålere på utvalgte bygg, og vil i forkant av arbeidene også gjennomføre besiktigelse og kartlegging av eiendommer som ligger nær tunnelen,» skriver Statnett.


Kabelanleggene vil ligge med god avstand til boliger og tunnelen kommer ikke i direkte konflikt med annen kjent infrastruktur langs traséen, men den vil påvirke enkelte energibrønner.

Strømforsyning

Statnett begrunner behovet for den nye traseen med at «transmisjonsnettet (for strømoverføring, journ.anm.) i Stor-Oslo er gammelt og må fornyes for å sikre trygg forsyning av strøm til hovedstadsregionen i fremtiden. Dagens to kabelforbindelser mellom Sogn og Ulven er fra 1950- og 60-tallet. Dagens kabelforbindelse må derfor oppgraderes. Dette må skje uavhengig av hvor mye strømforbruket øker.

Siden 1990 er det gjort få investeringer i transmisjonsnettet i Stor-Oslo. Samtidig har strømforbruket økt med over 30 prosent.»

Byggingen vil ha en kostnadsramme på inntil 1,25 milliarder kroner.

Eksproriering

Statnett søker om konsesjon etter energiloven. De søker samtidig om ekspropriasjonstillatelse etter oreigningslova for nødvendig grunn, og rettigheter for å bygge og drive tunnelen og de elektriske anleggene.

Ekspropriasjonssøknaden omfatter blant annet erverv av volumer i undergrunnen for tunnel med sikkerhetssoner, samt rettigheter for midlertidige tiltak ved Rektorhaugen og for nødvendig ferdsel/transport. Statnetts vurdering er at tiltakene i undergrunnen hovedsak etableres i eierløs grunn og innenfor Statnetts eiendommer på Sogn og Ulven. «Enkelte eiendommer har rettigheter i undergrunnen som kan komme i konflikt med tiltaket,» skriver Statnett.

Les hele konsesjonssøknaden på NVEs nettsider. Fristen for å levere høringsuttalelse er satt til 28. mars 2018.

LES OGSÅ: Vann- og avløpsetaten skal også grave – vil lage nye vannføringstunnel mellom Holsfjorden og Voldsløkka.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...