Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

Vil ha 10.000 solcelletak i Oslo

Einar Wilhelmsen, leder i Oslo MDG. Foto: Privat / Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: Det er ikke bare bra for klimaet, det gir i hvert fall meg litt av den samme gode følelsen man får om en hogger sin egen ved, eller fyller frysern med bær man har plukket selv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2019 kl 08:56

Når jeg i 2015 ville ha solceller på taket skapte kommunen vanskeligheter og jeg måtte slåss for å få lov til å ha solceller oppå rød takstein. Det ble heldigvis ryddet opp i. Solceller skal være mulig for mange!

Siden jeg fikk anlegget på plass i 2015 har solcellene levert strøm til huset. Det er helt genialt. Det er ingen naturinngrep med solenergi på taket. Alle som har et tak kan være med i klimadugnaden og produsere sin egen strøm. Og jo større tak jo bedre! Det er ikke bare bra for klimaet, det gir i hvert fall meg litt av den samme gode følelsen man får om en hogger sin egen ved, eller fyller frysern med bær man har plukket selv. Og det på tross av at du ikke trenger å gjøre noe som helst, solcellene passer seg selv. Har du elbil eller elsykkel kan du til og med kjøre deg en tur på ditt helt egne drivstoff. Snakk om bonus.

For å kutte ut olje, gass og kull trenger vi mer fornybar energi, men en bør vi lage så skånsomt som mulig. I Oslo har vi over 130 000 bygninger, over 70 000 av dem er boliger. Her har vi et enormt potensial. Derfor vil vi i MDG ha 10 000 solcelletak (eller vegger) i Oslo, som en start! 10 000 solcelleanlegg på næringsbygg og villaer tilsvarer lett en stor vindpark eller to- som den omstridte vindutbyggingen på Frøya.

Fortsatt er det sånn at tullete regler og manglende statlige støtteordninger gjør det vanskelig, eller i praksis umulig for de av oss som bor i blokk å få solceller på taket. Det er for dårlig og må ordnes. Men det kan ikke vi i Oslo MDG ordne, her må Regjeringen slutte å somle! I Oslo har vi laget en egen ordning for å sette solceller på de kommunale bygningene, og vi gjør alt vi kan for å gjøre det lettere for folk å være med å investere i en framtid med null utslipp. Snart kommer det solceller på rådhuset også!

For oss som bor i enebolig eller rekkehus er det stort sett enkelt og greit. Du kan bruke det kommunale solenergikartet for å se hvor egnet akkurat ditt tak er, og få pengestøtte fra Enova. Mitt eget anlegg har fungert som en klokke etter at det ble montert i 2015. Denne våren har hatt høye strømpriser, strømimport, lite snø og sein snøsmelting til vannkraften. I mens har rekord mye solstrøm flommet inn fra mitt anlegg i mars og aprilsola. Kaldt og tørt vårvær i fjellet gir nemlig solenergivær i Oslo.


Alt du trenger er et tak eller en vegg som vender i litt mot sør. Bli med å gi Oslo 10 000 solcelletak!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...