Vil ha beboerparkering i alle disse veiene. Hva mener du?

Tåsenveien, og resten av Tåsen hageby, er blant veiene i Nordre Aker som har hatt beboerparkering siden september 2018. Nå kan flere veier innefor Ring 3 følge etter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Bydelsutvalget mener erfaringene med beboerparkering så langt tilsier at ordningen bør utvides i Nordre Aker. Si din mening nederst i saken.
Publisert: 09.01.2020 kl 07:35
Sist oppdatert: 09.01.2020 kl 12:34
NORDRE AKER: Beboerparkeringen ble innført i utvalgte gater og områder i Nordre Aker høsten 2018. De gatene som fikk beboerparkering ble vedtatt av bydelsutvalget etter en høringsrunde om hvilke områder som var mest berørt av fremmedparkering, eller der man antok at ville få slike problem når nabobydelene innførte beboerparkering.
I Nordre Aker var det de nedre delene av bydelen mot Blindern og Ullevål sykehus, pluss Tamburveien/Spikerveien i Nydalen som fikk beboerparkering.

John Colletts allé og resten av Ullevål hageby har hatt beboerparkering siden september 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Hensikten med beboerparkering er å sikre plass til dem som bor i området, og redusere omfanget av fremmedparkering. Personer med bostedsadresse i bydelen kan kjøpe beboerparkeringstillatelse for ett kjøretøy, og dermed parkere fritt i veier med beboerparkering i egen bydel. Gjester og andre uten tillatelse betaler for den tiden de står parkert (se faktaboks).
Elbiler har så langt vært fullt fritatt fra ordningen, og kan parkere gratis. (PS. Etter det Nordre Aker Budstikke erfarer vil det våren 2020 bli inført en redusert parkeringsavgift for elbiler).
Høsten 2019 forelå Bymiljøetaten evalueringsrapport av beboerparkeringsordningen. Hovedkonklusjonen i rapporten er at «Målsettingen med beboerparkeringen er nådd: Det har blitt lettere å finne parkeringsplass i nærheten av der man bor» (i de områdene som omfattes av ordningen).
Fakta: Vurderingen av beboerparkeringen
I Bymiljøetatens rapport står det blant annet:
«Det er langt flere av de som bor i områder med beboerparkering som er fornøyd med ordningen enn de som ikke er det og de som har beboerparkeringslisens er mest fornøyd.
Brukerne er rimelig fornøyd, men det er ingen unison jubel. Ordningen treffer best i de relativt sentrumsnære strøk med tett bebyggelse og forholdsvis dårlig tilgang til egne parkeringsplasser.
I de områder i ytre by der det er innført beboerparkering i utvalgte, mindre områder har folk i stor grad de samme holdninger som dominerer i områder der det ikke er innført beboerparkering. De er litt mellomfornøyd og de ser ikke nødvendigvis helt behovet.»
Videre går det frem at de som er fornøyd er det fordi de ser at det blir lettere å parkere, mens de som er misfornøyd mener det er for dyrt, at de ikke finner ledig parkeringsplass eller at det ikke er et reelt behov.
Om næringsdrivende sier rapporten at de som har beboerparkeringstillatelse er noenlunde fornøyde, mens de øvrige næringsdrivende er meget skeptiske. «Misnøyen hos de næringsdrivende tyder på at de i stor grad gir uttrykk for en generell frustrasjon over parkeringssituasjonen i Oslo mer enn at de konkret er misfornøyd med selve beboerparkeringsordningen,» skriver Bymiljøetaten.
Det pekes videre på ordningens effekt p åsikt kan bli redusert ved at det stadig blir færre parkeringsplasser tilgjengelig for beboerparkering i Oslo.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Priser pr 1.1.2020
- Beboerparkering for bil koster 3000 kroner for ett år. Beboerparkering for MC og moped koster 1500 kroner for ett år.
- Prisene er for parkering uten beboerparkeringstillatelse i beboerparkeringssonen kl. 09-20: 1 time 27 kroner, 2 timer 55 kroner, 3 timer 83 kroner, 4 timer 111 kroner, 5-24 timer 139 kroner.
- El-biler og hydrogenbiler parkerer gratis.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Vedtok å utvide området
I møtet 19. desember 2019 hadde bydelsutvalget i Bydel Nordre Aker saken «Beboerparkering - Status og justering av område» til behandling. Bydelen uttaler at den har fulgt parkeringssituasjonen i bydelen nøye etter at beboerparkering ble innført i nabobydeler mot syd (både Sagene og St. Hanshaugen var tidligere ute enn Nordre Aker, og disse bydelene innførte ordningen i alle offentlige veier) og i nedre deler av egen bydel.
Bydelsutvalget uttaler at i områdene som omfattes av beboerparkeringsordningen er man, i tråd med Bymiljøetatens evalueringsrapport, med noen unntak godt fornøyd.
Videre sier bydelsutvalget i sin uttalelse:
«Bydelen ser at områdene som ikke er omfattet av ordningen har fått en økende fremmedparkering. Innspill fra beboere viser at fremmedparkeringen omfatter både dagsparkering og langtidsparkering. Områder som tidligere ikke hadde problemer oppfatter nå at:
- Det har blitt vanskelig å finne parkering i eget nabolag
- Langtidsparkering av lette og tunge kjøretøy opptar store deler av tilgjengelige plasser
- Bilister på søk etter parkeringsplass gjør veiene mer utrygge for skolebarn
Basert på erfaringer innhentet i 2018/2019 ønsker Bydel Nordre Aker å utvide området for beboerparkering i bydelen. Bydelen ber om at området utvides slik at alle veier innenfor Ring 3 omfattes av ordningen. Bydelsadministrasjonen gis fullmakt til å inkludere/ekskludere enkelte veistrekninger etter en gjennomgang med Bymiljøetaten.»
Videre ber bydelen om at arbeidet med utvidelse av beboerparkeringsområdet startes så raskt som mulig med mål om oppstart i løpet av 2020.

Punktet viser Ring 3 (Rv150) ved Tåsen. BU ønsker beboerparkering i alle bydelens veier sør for denne.
Vurderingen
Når bydelsutvalget ber om at alle veier innfor Ring 3 inkluderes i ordningen, begrunnes det med at bydelen siden innføringen har fått mange innspill fra beboere, og at de fleste av disse innspillene er konsentrert innenfor Ring 3 (og tidligere Ring 3 på Tåsen-tunnelen).
«I området mellom Maridalsveien og Sognsveien peker alle innspillene på at fremmedparkeringen har økt dramatisk, og at dette har medført øket trafikk og utrygghet. Utryggheten oppleves spesielt stor der kombinasjonen smale veier, skolebarn og biler på søk etter parkeringsplasser kombineres. Det er også enkelte innspill for områder utenfor dette. Dette gjelder spesielt enkelte veier rundt Storo-krysset, på Ullevålssletta og i nærområdet til Rikshospitalet der man opplever øket trafikk og parkering ifm jobbreiser,»
Ved en utvidelse av området, slik BU har vedtatt, er det imidlertid en risiko for at parkeringsutfordringene bare flyttes enda lenger utover i bydelen, primært til veiene umiddelbart utenfor Ring 3. Det pekes på at denne er spesielt stor rundt knutepunktene Ullevål, Tåsen og Storo.
Bydelsadministrasjonen skriver at det derfor kan være aktuelt å inkludere de nærmeste veiene utenfor Ring 3 i beboerparkeringssonen. Aktuelle veier å inkludere kan være Engveien, Bjerkealleen, Othilie Tonnings vei, Betzy Kjelsbergs vei, Øvre Stabbursvei, Bergrådveien, deler av Tåsen Terrasse og Tåsenveien, Rektorhaugen, Asalveien, Nils Bays vei og Konvallveien.
Gallup
Bør beboerparkeringsordningen utvides til alle veier innenfor Ring 3 i Nordre Aker?
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!