ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Tidligere leder i LO Oslo, Roy Pedersen, leder Bjørn Wølstad-Knudsen i Fagforbundet Helse og Sykehus Oslo, og leder i Oslo legeforening, Kristin Hovland, da de februar oppfordret oslofolk til å gå i tog for sykehusene. Nå er de tre organisasjonene blant støttespillerne til fakkeltoget 27. november. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vil ha deg med i fakkeltog mot Gaustad-utbygging og Ullevål-nedleggelse

– Pasienter, fagfolk, flertallet i Oslo bystyre og ansatte sier «nei» til nedleggelse av Ullevål og «nei» til Gaustadplanene. Stortinget kan ikke overprøve Oslo i denne saken! sier organisasjonene som onsdag ettermiddag arrangerer fakkeltog på Karl Johan.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Onsdag 27. november klokken 16.30 tennes faklene i et protesttog nedover Karl Johans gate, fra Jernbanetorget til Stortinget. Da vil sykepleiernes trommekorps, hester og hundrevis av engasjerte demonstranter taktfast kreve at Helse Sør-Østs sykehusplaner avvises.

Bak aksjonen «Vi tenner fakler for Ullevål» står blant andre Oslo legeforening, LO i Oslo, Fagforbundet OUS / Sykehus og Helse, Den norske jordmorforening, Norsk psykologforening OUS, Helsetjenesteaksjonen, Stiftelsen Gaustadklubbens fond, Aker Sykehus Venner, Rikshospitalets Venner, Redd Ullevål Sykehus, Sykehusaksjonene i Oslo, Folkebevgelsen for Lokalsykehusene, Redd Krokodillebukta, Løvemammaenes kamp, Blodkreftforeningen Oslo, Oslo FrP, Oslo SV, Oslo Senterparti, Senterungdommen, Kvinnefronten, Oslo Rød Ungdom, Helsepartiet Oslo og Kystpartiet i Oslo.

– Med kunnskapen om økt behov – hvorfor bygger de ned sykehustilbudet? Det er ikke bare Ullevål som er vedtatt nedlagt, også Gaustad sykehus, landets ledende psykiatriske sykehus skal legges ned. Og Rikshospitalet med sine avanserte regions- og landsfunksjoner er truet.

Hvordan kan regjeringen forsvare å bruke 50 milliarder kroner på et tilbud som helsepersonell, jurister, økonomer og eksperter på sykehusbygg og kvalitetssikring advarer mot? Stortinget kan ikke støtte et forslag som 20.000 ansatte er imot, som ikke svarer på utfordringene, skriver Redd Ullevål sykehus, ved nestleder Lene Haug, i en pressemelding om aksjonen.

Rolf Kåresen og Lene Haug i Redd Ullevål sykehus i spisssen for aksjonen 14. juni i år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Statsbudsjettet

I sitt forslag til statsbudsjett, går regjeringen inn for å garantere for finansieringen av Helse Sør-Østs sykehusplaner. Helseforetaket har vedtatt en ny sykehusmodell, som vil innebære nedleggelse av Ullevål sykehus, bygging av et nytt storsykehus på dagens Rikshospital, og Aker som lokalsykehus.

Motstanderne av planene krever imidlertid at Aker sykehus må bli lokalsykehus for hele Groruddalen, noe som ikke vil skje med helseforetakets planer. De krever også en fullverdig utredning av å bygge ut Ullevål sykehus, noe som så langt ikke er gjort, og mener den nye sykehusstrukturen ikke vil ha kapasitet til å ta imot den ventede økningen i behov for sykehussenger i årene som kommer. Bydelsutvalget i Nordre Aker har flere ganger gått ut mot planene på Gaustad, og støtter en utredning av Ullevål-alternativet.

I Oslo bystyre har partiene Rødt, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, som tilsammen har flertall, tatt klart standpunkt mot planene, med krav om at et alternativ med fortsatt drift på Ullevål utredes. Helseminister Bent Høie har på sin side advart Oslo-politikerne mot å stikke kjepper i hjulene for sykehusutbyggingen på Gaustad.

Oppfordrer Oslo-folk til å ta til gatene

Også i februar i år ble det arrangert fakkeltog i protest mot planen, der flere av de samme organisasjonene deltok. Nordre Aker Budstikke møtte lederne i Legeforeningen i Oslo, Fagforbundet i Oslo og LO i Oslo da de oppfordret Oslofolk til å ta til gatene.

ANNONSE

– Vi er nok litt sedate i Oslo når det kommer til å gå ut og vise motstand. Men her bør ansatte, innbyggere, og berørte beboere se nytten av å engasjere seg, sa Bjørn Wølstad-Knudsen, leder i Fagforbundet Helse og Sykehus Oslo, som mente man særlig burde protestere på Gaustad.

– Der vil nærmiljøet bli svært berørt. Det er ikke plass på Gaustad til den enorme utbyggingen det legges opp til der, sa han.

Nordre Aker Budstikke skrev i forrige uke om at naboer til Rikshospitalet på Gaustad nå er svært skeptiske til hvordan en langvarig byggeprosess vil påvirke nærmiljøet.

Organisasjonene som arrangerer onsdagens fakkeltogs hovedparole er nå å få Stortinget til si nei til å bevilge penger til Helse Sør-Østs planer.

– La oss vise Stortinget hva vi mener og mobilisere så mange som mulig før Stortinget skal behandle lånesøknaden fra Helse Sør-Øst, oppfordrer de i invitasjonen til onsdagens fakkeltog.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE