Nordre Aker Budstikke

Tidligere leder i LO Oslo, Roy Pedersen, leder Bjørn Wølstad-Knudsen i Fagforbundet Helse og Sykehus Oslo, og leder i Oslo legeforening, Kristin Hovland, da de februar oppfordret oslofolk til å gå i tog for sykehusene. Nå er de tre organisasjonene blant støttespillerne til fakkeltoget 27. november. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vil ha deg med i fakkeltog mot Gaustad-utbygging og Ullevål-nedleggelse

– Pasienter, fagfolk, flertallet i Oslo bystyre og ansatte sier «nei» til nedleggelse av Ullevål og «nei» til Gaustadplanene. Stortinget kan ikke overprøve Oslo i denne saken! sier organisasjonene som onsdag ettermiddag arrangerer fakkeltog på Karl Johan.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Onsdag 27. november klokken 16.30 tennes faklene i et protesttog nedover Karl Johans gate, fra Jernbanetorget til Stortinget. Da vil sykepleiernes trommekorps, hester og hundrevis av engasjerte demonstranter taktfast kreve at Helse Sør-Østs sykehusplaner avvises.

Bak aksjonen «Vi tenner fakler for Ullevål» står blant andre Oslo legeforening, LO i Oslo, Fagforbundet OUS / Sykehus og Helse, Den norske jordmorforening, Norsk psykologforening OUS, Helsetjenesteaksjonen, Stiftelsen Gaustadklubbens fond, Aker Sykehus Venner, Rikshospitalets Venner, Redd Ullevål Sykehus, Sykehusaksjonene i Oslo, Folkebevgelsen for Lokalsykehusene, Redd Krokodillebukta, Løvemammaenes kamp, Blodkreftforeningen Oslo, Oslo FrP, Oslo SV, Oslo Senterparti, Senterungdommen, Kvinnefronten, Oslo Rød Ungdom, Helsepartiet Oslo og Kystpartiet i Oslo.

– Med kunnskapen om økt behov – hvorfor bygger de ned sykehustilbudet? Det er ikke bare Ullevål som er vedtatt nedlagt, også Gaustad sykehus, landets ledende psykiatriske sykehus skal legges ned. Og Rikshospitalet med sine avanserte regions- og landsfunksjoner er truet.

Hvordan kan regjeringen forsvare å bruke 50 milliarder kroner på et tilbud som helsepersonell, jurister, økonomer og eksperter på sykehusbygg og kvalitetssikring advarer mot? Stortinget kan ikke støtte et forslag som 20.000 ansatte er imot, som ikke svarer på utfordringene, skriver Redd Ullevål sykehus, ved nestleder Lene Haug, i en pressemelding om aksjonen.

Rolf Kåresen og Lene Haug i Redd Ullevål sykehus i spisssen for aksjonen 14. juni i år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Statsbudsjettet

I sitt forslag til statsbudsjett, går regjeringen inn for å garantere for finansieringen av Helse Sør-Østs sykehusplaner. Helseforetaket har vedtatt en ny sykehusmodell, som vil innebære nedleggelse av Ullevål sykehus, bygging av et nytt storsykehus på dagens Rikshospital, og Aker som lokalsykehus.

Motstanderne av planene krever imidlertid at Aker sykehus må bli lokalsykehus for hele Groruddalen, noe som ikke vil skje med helseforetakets planer. De krever også en fullverdig utredning av å bygge ut Ullevål sykehus, noe som så langt ikke er gjort, og mener den nye sykehusstrukturen ikke vil ha kapasitet til å ta imot den ventede økningen i behov for sykehussenger i årene som kommer. Bydelsutvalget i Nordre Aker har flere ganger gått ut mot planene på Gaustad, og støtter en utredning av Ullevål-alternativet.

I Oslo bystyre har partiene Rødt, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, som tilsammen har flertall, tatt klart standpunkt mot planene, med krav om at et alternativ med fortsatt drift på Ullevål utredes. Helseminister Bent Høie har på sin side advart Oslo-politikerne mot å stikke kjepper i hjulene for sykehusutbyggingen på Gaustad.

Oppfordrer Oslo-folk til å ta til gatene

Også i februar i år ble det arrangert fakkeltog i protest mot planen, der flere av de samme organisasjonene deltok. Nordre Aker Budstikke møtte lederne i Legeforeningen i Oslo, Fagforbundet i Oslo og LO i Oslo da de oppfordret Oslofolk til å ta til gatene.


– Vi er nok litt sedate i Oslo når det kommer til å gå ut og vise motstand. Men her bør ansatte, innbyggere, og berørte beboere se nytten av å engasjere seg, sa Bjørn Wølstad-Knudsen, leder i Fagforbundet Helse og Sykehus Oslo, som mente man særlig burde protestere på Gaustad.

– Der vil nærmiljøet bli svært berørt. Det er ikke plass på Gaustad til den enorme utbyggingen det legges opp til der, sa han.

Nordre Aker Budstikke skrev i forrige uke om at naboer til Rikshospitalet på Gaustad nå er svært skeptiske til hvordan en langvarig byggeprosess vil påvirke nærmiljøet.

Organisasjonene som arrangerer onsdagens fakkeltogs hovedparole er nå å få Stortinget til si nei til å bevilge penger til Helse Sør-Østs planer.

– La oss vise Stortinget hva vi mener og mobilisere så mange som mulig før Stortinget skal behandle lånesøknaden fra Helse Sør-Øst, oppfordrer de i invitasjonen til onsdagens fakkeltog.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...