Nordre Aker Budstikke

Vil ha «parkagrense». Mener det kunne sikret mer grønt i Nydalen

May-Brith Døssland i Nordre Aker Venstre og bystyrerepresentant Haakon Riekeles tok med partileder Guri Melby til Nydalen for å snakke om stor park. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Venstre ønsker at kommunene skal opprette et grøntregnskap, og mener det ikke bør bygges flere boliger i Nydalen før en stor park er på plass.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2021 kl 10:33

NYDALEN: – Helt tilbake i 2012 nedsatte Bydel Nordre Aker en komité som samlet innspill til en kulturstasjon i bydelen. Å kombinere en park med en kulturstasjon eller en bydelsscene her hadde vært flott for bydelen. Korps, strykeorkestre og andre trenger en stor scene, og her kunne vi endelig hatt mulighet til å få det til, sier May-Brith Døssland, som er Venstres representant i bydelsutvalget.

Lokalpolitikeren har sammen med partifelle og bystyrerepresentant Haakon Riekeles fått med partileder Guri Melby til Nydalen, for å vise hvor bydelsutvalget i Nordre Aker, og den lokale aksjonsgruppa, vil ha en park.

– Forslaget som så langt har kommet ut etter møtene mellom Oslo kommune og grunneierne er en rar L-formet park, sier Riekeles og peker mot plassen. Han viser til illustrasjonene som så langt er presentert av en park bestående av 4,5 mål i Sandakerveien 113-119, knyttet sammen av et grøntbelte til resten av parken på nabotomta i Sandakerveien 121 (trykkeritomta som OBOS eier), denne på cirka 9 mål.

Venstre-leder Guri Melby sammen med bystyrerepresentant Haakon Riekeles og BU-medlem May-Brith Døssland. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Parkagrense

Men hva hjelper det å ta med partilederen, som er på valgkampturné og som stiller i stortingsvalget, til Nydalen? Det er jo Oslo kommune som skal regulere og godkjenne planene her?


– Vi går til valg på mer grønt i byene våre. Det er viktig at vi tar bedre vare på grøntområdene vi har, og Venstre ønsker et vern av grøntområder i byene. Vi har jo tidligere fått Markagrensa rundt Oslo. Nå ønsker vi en «parkagrense.» Den innebærer at byene forplikter seg til å opprettholde det de har av grøntområder, og helst øke det, sier Venstre-leder Melby.

Fra Venstres stortingsvalgprogram 2021-25:
«Vi vil at alle skal ha et bevisst forhold til hva nedbygging av natur har å si for omgivelsene våre. Det er kommunen som gir byggetillatelser. Derfor vil vi at alle kommuner skal ha et arealregnskap som synliggjør effekten av nedbygging. Plan- og bygningsloven må endres slik at den inneholder arealkrav til grønne plasser og trær, på samme måte som at det stilles krav til lekeplasser og parkeringsplasser. Vi vil belønne kommuner som tar vare på naturmangfold og utrede hvordan dette kan gjøres i det kommunale inntektssystemet.

Vi ønsker at utbygging i naturen skal kompenseres ved at andre arealer tilbakeføres til naturen. Vi vil at fylkeskommunene skal bygge opp oversikt over områder som kan tilbakeføres.»

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Hun legger til at «opplagte» parker og friarealer som for eksempel Frognerparken ikke er truet av utbygging:

– Men det er områdene med lavere kvalitet, som blir spist bit for bit. Oslo er en relativt grønn by, men det kan ikke være slik at vi om noen år ser at vi glemte grøntområdene da vi bygde nye bydeler. Det vil være en gedigen feil, sier Melby, som selv bor på Hasle, et annet område som nå utvikles og transformeres.

– Der har man åpnet bekker og laget grøntområder. Jeg tror det betyr mye for dem som bor der og for bomiljøet, at man kan møtes på tvers i slik fellesområder, og ikke bare i hver sin bakgård, sier partilederen.

Venstre ønsker at kommunene skal forplikte seg til å finne erstatningsarealer dersom grøntområder bygges ned.


Sandakerveien 113-119. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Her i Sandakerveien er reguleringen allerede i gang, så skulle dere få gjennom dette i Stortinget vil det ikke hjelpe for denne tomta?

– Nei, men det er et godt eksempel på et område og en tomt der vi trenger med grønt, sier Melby.

Lanserte i 2019

Forslaget om en park(a)-grense kom opp allerede i valgkampen til kommunevalget i 2019.

– Vi ønsker å opprette en parkagrense etter modell fra Markagrensa. Med dette mener vi et sterkere regulert vern av friområdene, og vi ønsker at det skal være et ris bak speilet som gjør at politikere ikke bare kan omgå sine egne regler, sa gruppeleder Hallstein Bjercke den gangen.


Målet var å beskytte byens parker og grøntområder fra utbygging. «Venstre ser for seg å innføre et sterkere vern gjennom bestemmelser i kommuneplanen, som innebærer forbud mot bygging i park- og grøntområdene og en kraftig innstramning på midlertidige anlegg i parkene,» skrev Oslo Venstre, som også ville innføre prising av alle byens grøntområder, slik at midlertidig bruk koster like mye som det skader. Dette skulle avskrekke både kommunen selv og andre fra å foreslå tiltak i parkene.

Tror på rekkefølgekrav

Tilbake i Sandakerveien sier Haakon Riekeles at det er åpenbart at Nydalen er et slikt område som trenger en stor park.

– Men hvordan skal dere få til det?

– Det er ikke så vanskelig. Ved å stille rekkefølgekrav om at det må etableres en stor park før det kan bygges noen nye boliger i Nydalen. Da vet utbyggerne hva de har å forholde seg til, sier Riekeles.

Dette er det samme bydelsutvalget i Nordre Aker har gjort et vedtak på tidligere i år, og som aksjonsgruppa for stor park i Nydalen også mener kan sikre et stort nok parkareal. Riekeles er enig i at det er lett å påpeke det urimelige i at andre grunneiere i Nydalen skal hindres i å utvikle eiendommene sine, eller måtte bidra inn i en park på en annen tomt. Og at det må oppleves urimelig for en grunneier som Avantor å oppgi store deler av sin eiendom til en park.


– Jeg har telt over og det er nå cirka 8-9 pågående planforslag i Nydalen. Mange av grunneierne er de samme. Hvorfor ikke se området mer samlet, og koordinere alle planforslagene bedre, istedenfor at hver enkelt tomt blir bygget ut? Et større grønt- og rekreasjonsområde vil være positivt for hele Nydalen, og et gode, både for de eksisterende og fremtidige beboerne her.

Sandakerveien 113-119. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Oppkjøp?

Bydelsutvalget i Nordre Aker mener en Nydalen-park må være på minst 15 mål. Så viktig mener de det er, at dersom det ikke blir mulig med rekkefølgebestemmelser, bør kommunen kjøpe tomta, eller tilby grunneier et erstatningsareal.

I et stort intervju med Nordre Aker Budstikke i forrige uke, avviste Avantor-direktør Øystein Thorup at det er noe de som grunneier, eller kommunen, ønsker.

– Verken fra vår side eller kommunens side ser det ut til å være et aktuelt alternativ. Forslaget, slik det er i dag, er et annet enn det. Vi jobber forretningsmessig på eiersiden, og det vi sikter mot, sammen med OBOS og kommunen vil bli en god løsning, sa Thorup til Nordre Aker Budstikke.

– Jeg har stilt spørsmål om dette til byutviklingsbyråden, og å stille med erstatningstomter er ikke noe kommunen driver med. Det er et ryddig svar, sier Riekeles.

– Men et kommunalt oppkjøp er et alternativ for Venstre?

– Om ikke man finner andre løsninger, mener vi at å kjøpe, i alle fall deler av tomten, er en akseptabel løsning, sier Riekeles.

Dreining fra næring til bolig

– Utviklingen av Nydalen startet på 90-tallet, og det har vært ulikt politisk styre i byen siden den gangen. Også Venstre har hatt byrådsmakt, og Guri Melby har vært byråd. Hvorfor ble det ikke sørget for å starte en mer helhetlig utvikling tidligere?

– Vi kunne vært enda flinkere til å få en helhetlig utvikling tidligere. Men at det ikke er gjort før er ingen unnskyldning, eller fratar noen ansvaret, for ikke å gjøre det nå. Den veksten vi ser i Nydalen nå, og det som er planlagt, er en mye større bydel enn det vi så for ti år siden, sier Guri Melby.

May-Brith Døssland i Nordre Aker Venstre og bystyrerepresentant Haakon Riekeles tok med partileder Guri Melby til Nydalen for å snakke om stor park. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Anvantor sier til at de har gjort Nydalen til et bedre sted å være, ved å være med å gjøre om planene om en næringsklynge til et boligområde med mange gode, urbane kvaliteter – og at det skal bli enda bedre.

– Jeg er ikke overrasket over at en utbygger ønsker å bygge mest mulig. Men det er vi politikere som kan sette premissene for hva som kan bygges. Jeg vil på ingen måte snakke ned Nydalen, området har blitt fint og har veldig mange gode kvaliteter, men det mangler en stor bydelspark. Alle andre bydeler i Oslo med mange boliger har det, sier Melby.

– Jeg tror det er viktig å lære av det som har skjedd. Nydalen har vært i en utviklingsfase, der den gamle industrien først skulle utvikles til et næringsområde. Så kom t-banen og BI og endret bildet. Nå er vi halvveis i utviklingen av Nydalen, men dette er siste sjanse til å få bygget en stor park. Det er mange tomter i prosess i Nydalen i dag, og vi må få flere med i spleiselaget om en stor park, sier Haakon Riekeles.

Bystyrerepresentant Haakon Riekeles i Oslo Venstre. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ved å se parken i sammenheng med andre planforslag i Nydalen, kan man for eksempel redusere størrelsen på påkrevde fellesarealer på andre tomter, dersom man lager en større park i Sandakerveien, påpeker han.

Den endelige planen for parken i Sandakerveien 113-119 og 121 er ennå ikke offentlig. Avantor-sjefen sa i forrige uke at det endelige og omforente forslaget skal presenteres av Oslo kommune, i forbindelse med at Avantor og OBOS legger frem sine planforslag, og at han mener resultatet har blitt veldig fint.

– Jeg har ikke sett mer enn de tegningene som er presentert så langt, og jeg synes ikke det er bra nok. Det er mange gode tanker, men det er vanskelig for Plan- og bygningsetaten å gå inn og kreve at 3/4 av en tomt skal reguleres til park. Da trengs det politisk styring. Det har vært oppe et innbyggerforslag og et privat forslag om park i Nydalen i bystyret, så det er stort engasjement for dette. Vi ser for oss at vi må sende planforslaget som kommer, tilbake til Plan- og bygningsetaten og at det må ut på en ny høring med en større park tegnet inn. Venstre vil ikke godta en park på 4,5 dekar her. Hadde det vært mer politisk styring av Nydalen-utbyggingen tidligere, kunne prosessen gått smidigere, og parken kunne vært realisert raskere enn det som vil skje nå, sier Riekeles.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...