Nordre Aker Budstikke

Vil ha innspill om NRK-tomta, selv om de ikke har kjøpt den ennå

Luftfoto av NRKs eiendom på Marienlyst. I bakgrunnen ser vi universitetet. Foto: NRK/Utlånt

OBOS, med samarbeidspartnere, har lagt inn bud å Marienlyst-tomta, og vil ha naboenes innspill til hvordan den bør utvikles. Mandag arrangerer de åpent møte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

MARIENLYST: NRK skal flytte fra lokalene de har holdt til i på Marienlyst i over 80 år, og eiendommen ble i september lagt ut for salg. I forbindelse med det uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen dette om bakgrunnen for salget:

– NRKs lokaler på Marienlyst blir mindre og mindre egnet til å møte dagens og fremtidens behov for endring og utvikling. Vi trenger et nytt hovedkontor som er bærekraftig, som oppfyller dagens krav til sikkerhet og som gir de beste rammene for å utvikle organisasjonen videre.

Hvor NRK skal flytte er uklart, og både Oslo og nabokommuner har kommet med forslag til tomter rikskringkasteren kan flytte til. Bygging av et nytt NRK-hovedkontor skal finansieres gjennom salget av Marienlyst, og NRK kan få flere milliarder kroner når tomten selges, skrev Estate Nyheter i sommer.

NRK-tomta, som ligger tett opp til Universitetet på Blindern, er 85 mål stor, og i planalternativ 1 som er utarbeidet i forbindelse med at eiendommen er lagt ut for salg, skisseres det totalt 167.200 kvadratmeter fremtidig bebyggelse, hvorav 107.400 kvadratmeter kan være bolig. Deler av bygningsmassen, slik som Store studio og deler av Kringkastingshuset, er fredet. Se hele prosepktet i denne saken.

OBOS ønsker seg Marienlyst

1. november offentliggjorde OBOS at de sammen med det svenske eiendomsselskapet Balder og Oslo Pensjonsforsikring, har lagt inn bud på NRK-tomten. Størrelsen på budet er ikke kjent.


OBOS: Visekonsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj. Foto: OBOS

– NRK-området på Marienlyst har et fantastisk potensiale som et sted å bo, arbeide og leve. Vi ønsker å bygge mange attraktive boliger og møteplasser, basert på en helhetlig bærekraftig tankegang. Samtidig skal vi ta vare på kulturarven som ligger i deler av eksisterende bygg og fylle på med nytt innhold som er attraktivt for både nærområdet og byen som helhet. Vi tror at partnerskapet OBOS, Balder og Oslo Pensjonsforsikring har de beste forutsetninger for å utvikle dette området i tråd med denne ambisjonen, sier konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, i en pressemelding på vegne av budgiverne.

OBOS skriver at «Den attraktive beliggenheten gjør at det er forventet at mange av boligene som skal utvikles vil være i en høy prisklasse. Det er imidlertid en ambisjon for budgiverne å legge til rette for at det også kan utvikles boligmodeller som sikrer at ulike kjøpergrupper får mulighet til å kjøpe en god bolig på Marienlyst. Dette er også i tråd med politiske signaler fra Oslos politiske myndigheter om hva de ønsker for byutviklingen i hovedstaden fremover.»

Siraj sier i meldingen at budgiverne ønsker en dialog med NRK om hvordan de kan utvikle alternative boligmodeller på Marienlyst.

FREMTIDEN? Perspektivskisse basert på NRKs forslag til planprogram. (Illustrasjon: A-lab).

Inviterer til møte

Mandag 25. november klokka 17.30-19.00 inviterer OBOS til åpent møte i Frigg klubbhus, Gydas vei 14, der de ønsker innspill til hvordan folk i nabolaget ser for seg at området kan bli. OBOS vil også presentere sine planer.

«Vi ønsker å involvere nærmiljøet på Marienlyst og andre interesserte helt fra starten av. Målet er å skape et attraktivt område som styrker nabolaget og samtidig oppleves attraktivt å besøke for resten av byens befolkning. Vi håper møtet kan gi oss nye ideer som løfter prosjektet, slik at NRK-området på Marienlyst ­blir et fantastisk sted å bo, jobbe og leve!» skriver OBOS i invitasjonen.

På spørsmål fra Nordre Aker Budstikke sier kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen, at de ønsker innspill på hvordan de offentlige rommene kan brukes til glede for byens befolkning.

– I hvilken grad tror OBOS og deres samarbeidspartnere at NRK vil godta deres bud på eiendommen?


– Det vet vi ikke. Det er mange gode seriøse og gode konkurrenter, men vi mener selvsagt at vi har et godt bud, sier Pettersen.

– Ved å invitere til dette møtet, har dere allerede en forventning om at dere skal få tilslaget?

– På ingen måte, sier Pettersen, som også avviser at dette fremstøtet er et forsøk på å «kuppe» budrunden.

Håkon Styrvold hos næringsmegleren og eiendomsrådgiveren Newsec, som bistår NRK i salgsprosessen, ønsker hverken å kommentere interessen for tomta i markedet, hvor mange som har lagt inn bud per nå, eller hvordan selger og deres representanter stiller seg til at OBOS arrangerer et slikt før en salgsavtale skal være inngått.

Til Aftenposten sa Jon Espen Lohne, prosjektdirektør i NRK, tidligere i november at salgsprosessen trolig vil gå over årsskiftet, og at budfristen kan bli forlenget. Ifølge Aftenposten har også Møller Eiendom, Ferd, AB Invest, AF Eiendom, Carucel Eiendom og Selvaag Eiendom varslet interesse, uten at det er klart om disse faktisk har lagt inn bud ennå.

Rimeligere boliger

I byrådserklæringen fra oktober sier byrådet med Arbeiderpartiet, MDG og SV at de ønsker en "tredje boligsektor", med 1000 nye leligheter som et boligpolitisk virkemiddel for at flere kan komme seg inn på boligmarkedet. Det er i budsjettet for 2020 satt av fire millioner for å starte opp arbeidet med et pilotprosjekt.

– Vil det være aktuelt for OBOS, gitt at dere får tilslag på budet, å samarbeide med kommunen for å kunne utvikle slike boliger på Marienlyst-tomta?

– Vi er både positive til og ønsker å se på muligheten for å kunne tilby for eksempel Bostart-boliger også her, sier Pettersen. Bostart er OBOS' ordning for å kjøpe en ny bolig til en lavere pris enn ordinær markedspris. Kjøper eier boligen, men den dagen man ønsker å selge, har OBOS retten til å kjøpe boligen tilbake for den opprinnelige kjøpsprisen, justert mot endring i boligprisindeksen til Eiendom Norge.

– Hva slags innspill håper OBOS å kunne få gjennom et slikt møte det nå inviteres til?

– Vi er åpne og håper på gode innspill til beste for byen som vi kan med oss inn i budrunden, sier Pettersen i OBOS.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...