Nordre Aker Budstikke

Vil ikke ha egne gåregler på gang- og sykkelveiene

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Byråd Lan Marie Berg (MDG) ønsker ikke at gående skal måtte holde seg på en side av gang- og sykkelveien, for at syklistene skal komme raskere frem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2018 kl 20:52

OSLO: I forrige måned uttalte Liv Jorun Andenes i Sykkelprosjektet i Oslo kommune, i en Dagsavisen-sak:

– De nasjonale reglene for gang- og sykkelvei er dessverre uklare. I motsetning til fortau, hvor all ferdsel skal skje på de gåendes premisser, skal man på gang- og sykkelvei dele veien og sammen sørge for best mulig samspill. Vi oppfordrer syklister til å sykle på høyre side av gang- og sykkelvei, sa Andenes i saken.

Gå på venstre side

I tillegg sa hun også at Sykkelprosjektet ønsker å prioritere adskilte løsninger, separate sykkelveier adskilt fra gående og annen trafikk.

Bakgrunnen for Andenes uttalelser var nyheten om at det nå i Sverige gjelder nye regler på hvordan syklister og gående skal forholde seg til hverandre i kombinerte gang- og sykkelveier, gående skal gå til venstre side, syklister skal holde seg til høyre - les hele saken i Dagsavisen her.

Vi spurte folk hva de mener, og det ble stort engasjement og mange svar i saken - her kan du lese forrige sak.


Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Vil ikke ha gåregler

Nå svarer også miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) om saken:

– I dag kan fotgjengere gå fritt på gang- og sykkelvei, uten at det gjelder spesielle regler for hvordan de skal gå. Slik jeg forstår de nye svenske reglene innebærer de at det ikke lengre er tillatt å gå midt på veien, men at man må gå på venstre side. Det betyr i praksis at gående må holde til venstre for at syklende skal komme raskere frem, sier byråden.

Hun fortsetter:

– Slik jeg forstår de nye svenske reglene, vil da fotgjengerne i realiteten få vikeplikt for syklister på gangvei. Det vil være dårligere for fotgjengere i Oslo, og jeg planlegger ikke å ta initiativ ovenfor statlige myndigheter til å innføre tilsvarende regler i Norge. Det ville imidlertid vært bra hvis nasjonale myndigheter klargjorde hvilke regler som gjelder på turveier, slik at det blir tydeligere for folk.

Ber syklistene vise hensyn

Hun skjønner godt det store engasjementet i denne saken:

– Turveien langs Akerselva brukes av flere tusen mennesker hver dag , og jeg synes det er kjempebra at den er så populær. Da er det viktig at man tar hensyn til hverandre på turveier eller gang- og sykkelveier, og særlig må syklister vise hensyn ovenfor fotgjengere på slike veier, oppfordrer Berg.

Og benytter anledningen til å også snakke om Sykkelprosjektet:

– I år skal vi sette ny Oslo-rekord og bygge 15 km med ny sykkelvei. Det gjør vi både for at syklistene skal få bedre forhold, og for at fotgjengerne skal få bedre plass på fortau og gangveier. Hovedregelen i Oslo nå er at sykkel- og gangvei bygges adskilt fra hverandre slik at vi unngår unødvendige konflikter mellom trafikantene.


LES OGSÅ: Hvem synes du bør bli Årets Navn og Ildsjel i Nordre Aker 2018?

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...