Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Vil kvalitetssikre og profesjonalisere rådgivningstjenesten i skolen

Høyre vil kvalitetssikre rådgivningstjenesten i skolen - her Nydalen Videregående skole i Nordre Aker. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– En god rådgivningstjeneste sikrer at flest mulig elever velger riktig utdanningsløp, fullfører og består videregående opplæring, sier Saida Begum (H) om partiets ferske bystyreforslag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Hun har fremmet et privat forslag om en styrket rådgivningstjeneste i Osloskolen til Oslo bystyre. Forslaget ligger nå til behandling i kultur- og utdanningskomiteen.

Forslaget går hovedsakelig ut på å samle rådgivningstjenesten i ungdomsskolen og på videregående skole i et større team for å heve kvaliteten. I tillegg å innføre en sertifiseringsordning av rådgivere i Osloskolen hvor alle skolens rådgivere skal gjennom, og profesjonalisere tjenesten og trekke inn NAV og næringslivet.

– Det må lages et forsøksprosjekt med en sentral rådgivningstjeneste som gir tilbud til elevene ved utdanningsvalg, sier Begum.

LES OGSÅ: Ny skole og mer idrett her

Saida Begum, Oslo Høyre. Foto: OSLO HØYRE

Håper på at 90% fullfører

Og fortsetter.

– Høyres mål er at minst 90% av elevene ved Oslo-skolen skal fullføre og bestå videregående opplæring.  En god rådgivningstjeneste sikrer at flest mulig elever velger riktig utdanningsløp, fullfører og består videregående opplæring.

Begum viser til at rådgiverarbeidet er et arbeidsfelt som krever oppdatert kunnskap.

– Skal rådgivere som jobber i skolen over tid ha den nødvendige kompetansen, så forutsetter det at skoleeier både  gir tilbud om relevant etterutdanning og stiller kompetansekrav til rådgiverne.

Motivasjon og trivsel

Begum peker på at riktige studievalg sikrer motivasjon og trivsel på skolen.

– Rådgivningstjenesten er et av våre viktigste verktøy i kampen mot frafallet i den norske skolen. Hver enkelt elev skal få riktig grunnlag til å treffe rett beslutning for sitt studie og yrkesvalg. Rådgivningstjenesten må både tilby oppdatert informasjon, være en samtalepartner for elever og hjelpe de med å se muligheter og treffe rette valg for seg, sier Begum.

– En sertifiseringsordning vil bidra til felles minstekrav til alle rådgivere, og sikre at alle elever uansett hvilke skole de går på får tilgang til rådgiver med oppdatert kunnskap om elevers muligheter innen utdannings- og yrkesvalg. Og også gi et sterkere fagmiljø, økt erfaringsutveksling og kompetanseheving.

Mer kobling

En kvalitetssikret rådgivningstjenesten skal også koble skole, arbeidsliv og forskning tettere sammen.

– Det vil bidra til at elevene i sterkere grad ser relevansen av sitt utdanningsløp, og det vil på sikt motvirke frafall. En god rådgiver i skolen skal gi elevene informasjon om offentlige og private utdanningsmuligheter, yrkesmuligheter og arbeidsmarkedet i Norge og andre land, hvilke krav som stilles til forskjellige utdanninger og yrker, samt inntaksvilkår, søknadsfrister og finansieringsordninger, sier Begum.

Og legger til.

– Et omfattende og dynamisk fagfelt som krever at rådgivere holder seg faglig oppdatert for å ha best mulig oversikt.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...