Vil legge til rette for mer på «nye» Engebråten
– I forbindelse med omreguleringen, har Plan- og bygningsetaten gitt uttrykk for at det er behov for å vurdere eventuell bruk av skolens tomt til andre kommunale funksjoner, forteller kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg.
Publisert: 03.04.2019 kl 07:30
Sist oppdatert: 03.04.2019 kl 19:42
KJELSÅS: Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om planene for «nye» Engebråten. Også da saken var oppe i lokalpolitisk bydelsutvalgsmøte i fjor november. Engebråten skole står foran en etterlengtet, permanent utvidelse. Skolen ble bygget som en U5-skole (5-parallell ungdomsstrinn), men drives i dag som en U7-skole, pluss mottaksklasse.
Bydelsutvalget i Bydel Nordre Aker, vedtok følgende i november i fjor, som innspill til skoleplanene:
«Bydel Nordre Aker ser frem til en nødvendig utvidelse av Engebråten skole for å dekke påvist behov for ungdomsskolekapasitet for området. Bydelen vil gi følgende innspill til oppstartsmøtet:
- Det er behov for en U10-skole i overskuelig fremtid. Alternativ 2a og 2b med en kombinasjon U8+B2 må bare være en midlertidig løsning inntil barneskole i Frysja/Brekke-området står klar, eller U10-kapasitet er påkrevet. Dersom man tar utgangspunkt i alternativ 2 må B2-bygget bygges med sikte på bruk for ungdomsskole.
- Bydelen mener Alternativ 2a er best både i et U10 og i et U8+B2 scenario. Dette alternativet gir et uterom mellom bygningene som er bedre skjermet og er mer sentralt enn i øvrige alternativer. Alternativet vil samtidig åpne for mulig ombygging/utvidelse av fleridrettshallen nå og for bygging av svømmehall i fremtiden.
- Bydelen regner med at det også er aktuelt med ombygging og utvidelse av tilgjengelige spesialrom. Øket kapasitet og bedre tilrettelegging av garderober og tribuner i fleridrettshallen er også nødvendig når skolen får flere elever. Sprengt hallkapasitet i bydelen tilsier også at hallen bør utvides og tilrettelegges bedre for bruk utenfor skoletid.
- Med en større skole må det settes ekstra fokus på å skape sosiale arenaer for elevene både inne og ute. Skolen bør tilrettelegges bedre for bruk utenfor skoletid, bl.a. gjennom bedre kantinemuligheter som kan benyttes både av skole og fleridrettshall.
- Omfanget til planområdet er riktig og må reserveres til skole og idrettsformål, idet området er et av få gjenstående områder som kan benyttes til dette i bydelen.»
Endringene
Det er Undervisningsbygg som er prosjektleder for kommunen i skoleplanene for Engebråten. De forteller nå om endringene som nå har skjedd i planene fra tidlig i høst:
– Eksisterende skole skal utvides fra U5 til U8 +12 spesialgruppe - U5 betyr at det er fem parallelle klasser på ungdomstrinnet, U8 at det er åtte - B står for barneskole. Oppføring av nytt skolebygg utløser krav til omregulering av tomten. Under reguleringsprosessen vil mulighetene for å utvide skolen til en fremtidig U10 eller å sikre plass til en mulig B2, bli utredet, forteller Trond Borge Ottersen, kommunikasjonsdirektør i Undervisning
– I forbindelse med omreguleringen, har Plan- og bygningsetaten - PBE - gitt uttrykk for at det er behov for å vurdere eventuell bruk av skolens tomt til andre kommunale funksjoner i henhold til eiendomsstrategi for Oslo kommune. Reguleringsarkitekt engasjert av Undervisningsbygg har derfor sendt inn flere forslag til PBE, hvor det framgår hvordan skolens tomt kan benyttes til andre kommunale formål, herunder kulturhus, kulturstasjon, barnehage, svømmeanlegg og gymsal. At planforslaget nå tar hensyn til flere kommunale formål enn skoleformål, er endringen i forhold til tidligere innsendt planforslag forklarer Ottersen videre.
Han legger til at status i saken nå, er at Undervisningsbygg nå vil gjennomføre dialogmøter med Plan- og bygningsetaten.
Om illustrasjoner til saken, sier Borge Ottersen følgende:
– Dokument 21 i saksinnsyn er en del av en mulighetsstudie som viser volum og mulige plasseringer som et underlag for å kunne diskutere saken videre med PBE og EBY. Dette er en svært tidlig fase. Det er først når det blir klart hva som skal være med i planen på stedet, at det utarbeides skisser som blir mer konkrete på anbefalinger for beliggenhet, størrelse og utseende på bygg.

Alternativ E i dok. 21 i saksinnsyn i Plan- og bygningsetaten, med eksempelsvis svømmeanlegg mot Neptunveien. Foto: ALT. ARKITEKTUR AS/UNDERVISNINGSBYGG/PLAN- OG BYGNINGSETATEN
HER KAN DU FØLGE SAKEN I PLAN- OG BYGNINGSETATENS SAKSINNSYN
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!