Vil prøve å redusere veisaltingen, men tør ikke fjerne det helt
Hele bystyret er enig med Camilla Wilhelmsen (Frp) i at det bør brukes mindre veisalt i Oslo, men å fase ut bruken fikk hun ikke flertall for.
Publisert: 23.04.2020 kl 15:30
Sist oppdatert: 23.04.2020 kl 15:37
OSLO / MARIDALEN: Under det digitale bystyremøtet onsdag kom det private forslaget fra Camilla Wilhelmsen (Frp), om å utfase bruk av veisalt i Oslo, opp.
– Saltforbruket i Oslo har nådd slike høyder at noen må sette foten ned, særlig når vi vet hvilke skader et økende saltforbruk medfører, har bystyrerepresentanten tidligere sagt i en sak i Nordre Aker Budstikke og Akersposten.
Veiene gjennom Sørkedalen og Maridalen er eksempler som Wilhelmsen mener gir et bilde på overdreven salting. Hun trekker også frem en rapport fra 2016, som viser at saltet skader vegetasjon langs vei og sykkelveier. I tillegg medvirker salting til økt korrosjon i metalldeler i biler, sykler, veirekkeverk og bygninger. Også i i landskapsvernområdet Maridalen, hvor Oslos drikkevannskilde Maridalsvannet ligger, saltes det, påpeker hun.
Sårbare områder
– Vår drikkevannskilde Maridalsvannet ligger også inntil veien som jeg ser blir overdrevent saltet. Dette har også med dyrevelferd å gjøre, hvor saltblandingen tærer på labber til hunder og katter, har hun tidligere uttalt.
Allerede i 2012 vedtok et enstemmig bystyre, da etter forslag fra MDG, å erstatte veisalting med mer miljøvennlige alternativer så raskt som mulig. Likevel har saltbruken på kommunale veier i Oslo økt kraftig de siste årene: Vinteren 2016/17 ble det brukt 9480 tonn salt, vinteren 2017/18 18.870 tonn salt, og vinteren 2018/19 26.303 tonn salt, påpeker Wilhelmsen i forslaget. Samtidig viser hun til at Statens Vegvesen har klart å redusere saltmengden fra 8527 tonn salt i sesongen 2015/16, til 3251 tonn salt i 2018/19.
I forslaget hun brakte opp for bystyret onsdag, ønsket hun at bystyret skulle be byrådet erstatte veisalting med mer miljøvennlig alternativ.
Ville endre kontraktene
Allerede under behandlingen i samferdsels- og miljøutvalget, så Wilhelmsen at hun neppe ville få flertall for sitt forslag. Arbeiderpartiet, SV, MDG, Venstre, Rødt og Høyre fikk inn en flertallsmerknad om at de, til tross for at de var enige i intensjonen i Wilhelmsens forslag om å redusere bruken av salt, mener det er «utelukket å gå på akkord med trafikksikkerhet eller framkommeligheten i byen».
Dermed fremmet Wilhelmsen i bystyremøtet et sekundært forslag om å kreve endringer i kontraktene Bymiljøetaten inngår med entreprenørene som utfører vinterdriften på de kommunale veiene:
Statens vegvesen har nemlig i perioden der saltforbruket på riksveiene har gått ned, endret oppgjørsformen for strøing med salt og sand. Tidligere har entreprenørene fått godtgjort for mengde salting og strøing, mens det fra høsten 2018 er gjort endringer i driftskontraktene slik at entreprenør får godtgjørelse per time istedenfor per tonn. En tilsvarende ordning ønsker Wilhelmsen for driften av de kommunale veiene også.
I tillegg fremmet hun et forslag om at det kun skal brukes miljøvennlige metoder – uten salt – i driften av veinettet i Maridalen, Sørkedalen og langs Østensjøvannet, som alle er sårbare naturområder i Oslo.
I bystyret fikk Wilhelmsen og Frp ikke flertall for noen av forslagene. Det opprinnelige falt med stemmene fra Frp, FNB og bystyrets ene uavhengige representant. Forslaget om ny betalingsmodell falt med Frp og FNBs stemmer. Det siste forslaget om kun miljøvennlig drift ved de sårbare områdene, fikk tilslutning fra Frp, FNB, uavhengig, Venstre og KrF, uten at det sikret flertall.
Endelig, vagere vedtak
Høyre på sin side fremmet et forslag om å be byrådet «forsterke arbeidet med å redusere bruken av veisalt», som også falt, med stemmene fra Høyre, Frp, FNB og uavhengig, mens byrådspartiene fikk flertall sammen med Venstre og Rødt for et nesten likelydende, og hakket mindre håndfast, forslag: «Bystyret ber byrådet fortsette arbeidet med å redusere bruken av veisalt».
Til slutt ble det et enstemmig vedtak i bystyret, fremmet av Arbeiderpartiet, MDG og SV, der bystyret ber byrådet gjennomgå kontraktene for veidrift i Oslo kommune for å sikre effektiv og miljøvennlig drift.
Men om dette faktisk vil føre til mindre bruk av veisalt i Oslo – og i områder som Maridalen og Sørkedalen – ja det gjenstår å se.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!