Nordre Aker Budstikke

Vil rive fire av ti bygg på gul liste for å kunne ta leiren i bruk

Her er Skar leir, sett fra parkeringsplassen i 2016. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

Streng regulering gjør at bruken av Skar leir ikke kan oppskaleres. Bystyret er enig i at riving av fire av ti bygg på gul liste er hensiksmessig for å få til bruk, og redusere kostnader.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2018 kl 14:33

MARIDALEN: – Jeg skal vel være så ærlig at jeg innrømmer at Oslo kommune kanskje har gjort andre kjøp som har vært smartere enn dette, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen, etter onsdagens btystyremøte, ifølge NRK.

Hun tenker at man godt kunne gått noen flere runder før kommunen gikk til innkjøp av Skar leir i 2007. Kjøpet ble vedtatt av bystyret i 2006, lenge før MDG var representert på Rådhuset.

Varmestue

Nordre Aker Budstikke har skrevet om Skar leir ved flere anledninger. Senest i høst, da byråd Marcussen hadde landet på hva hun, og byrådet, tenker er en fornuftig løsning på bruk av leiren.

Byrådet foreslo at Skar leir skal inneholde fire boliger, lærlinge- og arbeidsplasser og en enkel varmestue for turfolket, noe flertallet i Oslo bystyre er enige i, og tok til orientering onsdag 25. april.

Kommandantboligen i Skar leir er pusset opp for 3,5 millioner kroner. Foto: EIENDOMS- OG BYFORNYELSESETATEN/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE


Per i dag leier en familie den nyoppussede kommandantboligen, ellers er det ikke mye aktivitet i leiren. Oppussingen av kommandantboligen kostet kommunen 3,5 millioner kroner.

17 millioner

Ifølge NRK har Oslo kommune tilsammen brukt rundt 17 millioner på Skar leir: 6,3 millioner kroner på kjøpet, 3,5 millioner kroner på oppussing av kommandantboligen, og syv millioner kroner på å rehabilitere et fredet, falleferdig verksted- og lagerbygg.

Et grovt anslag fra Oslo kommune viser at det vil koste minst 70 millioner kroner å rehabilitere de øvrige bygningene som ikke skal saneres.

Mye av bygningsmassen er i dårlig stand. Det vil koste millioner å rehabilitere alt. Her fra 2016. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

Vil rive bygg på gul liste

Ifølge Oslo kommue er eiendommen i Skar leir, som ligger innenfor markagrensen i landskapsvernområdet Maridalen, ca. 225 dekar. Den har en «kjernen», som er en indre leir, på ca. 60 dekar. Leiren har i dag 21 bygninger med et samlet areal på 10.840 kvadratmeter.


Fire av de største bygningene er fredet av Riksantikvaren. Byantikvaren har i tillegg oppført ytterligere 10 bygninger på «gul liste».

Forslaget fra byrådet, som bystyret vedtok onsdag, innebærer at fem bygninger rives. Disse er:

Forlegning/messe: Bygningen er oppført med innkvartering som formål og kan derfor ikke utnyttes innenfor rammen på 35 personekvivalenter.
Boliger: Boliger legger beslag på 5 personekvivalenter per boenhet. 3 tomannsboliger foreslås revet mens 4 tomannsboliger foreslås ombygd til eneboliger.
Kontor/lager: Et bygg for kontor/lager som er i meget dårlig forfatning foreslås revet.

Fire av de fem bygningene som foreslås revet står på Byantikvarens «gule liste». Både Vann- og avløpsetaten og Byantikvaren har blitt konsultert i forbindelse med forslaget.
Begge instanser kan ifølge byrådet akseptere at byggene rives. Byantikvaren har uttrykt forståelse for at enkelte bygninger «på gul liste» må saneres for å få til en løsning på Skar leir, og at dette kan tillates forutsatt at «vaktbua» og det øvrige leirområdet blir bevart.

Byantikvarens gule liste er «en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo». Dette er bygninger og miljøer en ønsker å bevare, men som ikke er vernet.


LES OGSÅ: I høst startet rivingen av noen av byggene i Skar leir

Skar leir, innerst i Maridalen, består av 21 bygninger, på til sammen over 10.000 kvadratmeter. (ARKIVFOTO)

Strenge utslippsregler

Vann- og avløpsetaten (VAV) har etablert meget strenge utslippsrestriksjoner for Skar leir fordi leiren ligger innenfor Maridalsvannets nedslagsfelt. Maridalsvannet forsyner 90 prosent av Oslo befolkning med drikkevann.

Det er satt en grense for utslipp på 35 personekvivalenter. Det betyr utlipp av 35 voksne mennesker i løpet av ett døgn. Dette legger store begrensninger på bruken av Skar leir.

I løpet av det tiåret Oslo kommune har eid Skar leir, har forslagene til bruk vært mange. Markabarnehage, leirskole og seniorsenter er bare noen av forslagene som har kommet opp. Bydelsutvalget i Nordre Aker har engasjert seg i bruken av leiren ved flere anledninger, og det er holdt lokale folkemøter.


I 2010 ble leiren okkupert av en gruppe øko-aktivister som krevde at eiendommen skulle tas i bruk. De ble kastet ut av politiet etter noen uker. Byggfagelever fra tidligere Sogn vgs., og deretter andre videregående skoler, har brukt verkstedbygg i forbindelse med undervisning. VAVs grense for personekvivalenter har imidlertid satt en effektiv stopper for utvidet bruk.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...