Vil servere tre millioner skolemåltider til vgs-elevene

Byrådet 2019-2023: Einar Wilhelmsen (MDG), Victoria Evensen (Ap), Hanna Marcussen (MDG), Lan Marie Bergh (MDG), Raymond Johansen (Ap), Robert Steen (Ap), Omar Samy Gamal (SV), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Gratis skolemat på videregående, gratis Aktivitetsskole (AKS) også for andreklassingene, utvidelse av rosa busser for dem over 67 år, og billigere enkeltbilletter. Dette er tiltak byrådet vil ha inn i 2020-budsjettet. Samtidig skal klimatiltak i ytre by prioriteres.
Publisert: 15.11.2019 kl 10:50
Sist oppdatert: 15.11.2019 kl 11:04
OSLO: Byrådet la frem sitt opprinnelige budsjettforslag 25. september. Dette var basert på byrådssammensetningen før valgresultatet var klart i september. I forhandlingene om ny byrådsplattform, som ble presentert 22. oktober, fikk de tre partiene løftet frem flere av sine hjertesaker. Ikke uventet kommer dette frem i byrådets tilleggsinnstilling til 2020-budsjett for Oslo kommune, som ble lagt frem torsdag.
– Arbeid til alle, kampen mot klimaendringene, læring i skolen og sosial utjevning er våre viktigste prioriteringer, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.
Johansen trekker frem prisreduksjon på 20 prosent på enkeltbilletter med Ruter, skolemat i videregående skole, sommerjobber og gratis aktivitetsskole på 2. trinn som de viktigste endringene i budsjettet.
Skolemat for videregående-elever
I det opprinnelige budsjettforslaget la byrådet inn gratis skolemat til elever ved utvalgte barne- og ungdomsskoler. I budsjettillegget foreslås det å innføre gratis skolemat på alle 28 videregående skoler fra skoleåret 2020–21. I løpet av skoleåret vil det i alt serveres i overkant av tre millioner skolemåltider til 16.500 elever, ifølge byrådspartiene.
Byrådslederen begrunner tiltaket slik:
– Skolen har et langt større samfunnsoppdrag enn bare å stille opp med klasserom og lærere. Skolemat skal være en ny arena for å bygge sterkere fellesskap mellom elevene og sikre at alle får i seg et sunt måltid i løpet av skoledagen. Jeg tror skolemat vil gi bedre ungdomshelse, økt motivasjon og bedre konsentrasjon.
Midlene skal gå til et gratis kjøttfritt måltid hver dag for alle elever på videregåendetrinn. Det innarbeides midler i budsjettet med halvårseffekt på 20 millioner i 2020, og videreføres deretter med 40 millioner kroner øremerket årlig.
Mer til sommerjobber
I det opprinnelige budsjettforslaget fra september ville byrådet styrke satsning på sommerjobber for ungdom, ved å gjøre tilbudet permanent, med 60 millioner kroner i økonomiplanperioden. Det vil si 15 millioner per år. Byrådet varsler nå at de vil sette av midler til ytterligere 800 sommerjobber for ungdom (øker avsetningen med 8 millioner kroner ekstra i 2020-2021). Det presiseres at deler av midlene skal benyttes til planting av trær jf. byrådets planer om treplantingsdugnad med mål om å ha plantet 100.000 trær innen 2030.
I tillegg halveres prisen på plasser i Oslo kulturskole i utvalgte bydeler. Det går ikke frem hvilke bydeler dette skal gjelde, men det settes av 3,3 mill. til tiltaket i 2020, 4,6 mill. i 2021 og 6 mill. fra 2022. og gir barn og ungdom gratis inngang til Oslo kommunes museer i skoleferiene, blant annet Munchmuseet, Vigeland-museet og Popsenteret.
Prioriterer ytre by
For å gjøre det lettere for næringsliv, borettslag og innbyggere å velge klimavennlige løsninger foreslår byrådet å øke kommunens klima- og energifond med til sammen 200 millioner kroner, som skal brukes som støtteordninger for blant annet bildeling, elbillading, jobbreiser og lastesykler. Tiltak i ytre by skal prioriteres, skriver byrådspartiene.
– Med dette budsjettet gjør vi det enklere og billigere å ta grønne valg. Vi fortsetter arbeidet med å skape trivelige og trygge gater over hele byen, og vi trapper opp arbeidet med å skape flere grønne arbeidsplasser i Oslo. Klima- og energifondet utvides slik at vi kan hjelpe folk i hverdagen til å velge klimavennlig. Alt sammen er svært viktig for at vi skal klare å nå målet om 95 % kutt i Oslos klimagassutslipp innen 2030, sier byråd for finans, Einar Wilhelmsen (MDG), i pressemeldingen.
Gratis aktivitetsskole
Det er allerede innført gratis aktivitetsskole på 1. trinn på alle skoler i Oslo. I Nordre Aker fikk 1. klassingene gratis AKS først ved skolestart i høst. Nå utvides ordningen til 2. klassepå alle skolene i byen. Ifølge byrådet vil det gjøre at foreldre sparer 22.500 kroner per barn per år.
– Verken foreldres inntekt eller postnummer skal avgjøre om barn får være med på læring og lek. Med dette budsjettet fortsetter vi å rulle ut gratis aktivitetsskole til stadig flere barn. Fra høsten 2020 får alle 1.- og 2.-klassinger over hele byen tilbudet, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV) i pressemeldingen.
Av tilleggsbevilgningen går det også frem at den økonomiske rammen til Bydel Nordre Aker øker med 1.243.000 kroner, til totalt 1.786.345.000 kroner (1,786 milliarder). Her kan du lese om budsjettarbeidet i Nordre Aker.
Bystyret skal behandle byrådets budsjettforslag 11. desember. Byrådspartiene er avhengig av støtte fra Rødt for å få flertall for sitt budsjettforslag. Det er derfor ikke utenkelig at det kan komme ytterligere endringer før Oslobudsjettet 2020 er vedtatt.
15 saker som påvirker folks hverdag
Tilleggsinnstillingen og budsjettjusteringssaken inneholder en rekke endringer i Oslo-budsjettet. Her er et utvalg på 15 saker, som byrådet selv mener er de viktigste, og som påvirker hverdagen til byens innbyggere:
1. Skolemat innføres på alle videregående skoler. 16.500 elever vil dermed få et sunt og gratis måltid hver skoledag fra skoleåret 2020–21 (20 mill. kroner i 2020).
2. Prisene på enkeltbilletter hos Ruter kuttes med 20 prosent. Samtidig utvides familierabatten til alle dager utenfor rushtiden. Målet er å rekruttere nye kollektivreisende. Prisreduksjonen forutsetter enighet med Viken fylkeskommune.
3. Klima- og energifondet utvides med 200 millioner kroner. Dermed vil flere innbyggere, borettslag og næringsliv kunne søke om støtte til f.eks. ladestasjoner, solceller, sykkelparkering og utskifting av vedovner. Tiltak i ytre by skal prioriteres.
4. Gratis aktivitetsskole utvides fra 1. trinn til 2. trinn på alle skoler i hele Oslo. 3500 flere elever vil dermed få tilbud om 12 timer med aktiviteter etter skoletid hver uke. Foreldre sparer 22 500 kroner per år sammenliknet med foreldrebetalt aktivitetsskole (33,6 mill. kroner i 2020).
5. Det opprettes 2500 sommerjobber for ungdom i feriene. Det er en økning på 800 jobber sammenliknet med opprinnelig budsjettforslag (8 mill. kroner i 2020).
6. Trygghetsskapende tiltak i området rundt Storgata og Hausmannsgate. Byrådet setter av midler til å skape ro, trygghet og tettere oppfølging av innbyggere med utfordringer som oppholder seg i området (10 mill. kroner i 2020).
7. Treplantingsdugnaden starter. Byrådet har mål om å plante 100 000 trær innen 2030. I budsjettet settes det av midler til planlegging og oppstart (4 mill. kroner i 2020).
8. Lavere pris i Oslo kulturskole. Byrådet halverer prisen for ordinære elevplasser i Oslo kulturskole i utvalgte bydeler de neste årene (3,3 mill. kroner i 2020).
9. Gratis museumsinngang for barn og unge. Byrådet innfører gratis inngang for alle barn og unge under 18 år i skoleferiene i Oslo kommunes egne museer, for eksempel Munchmuseet (0,75 mill. kroner i 2020).
10. Utvidede åpningstider for Deichman Bjørvika. Byrådet utvider åpningstidene på Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, fra 57 timer i uken ved dagens hovedbibliotek på Hammersborg til 73 timer i 2020 og 83 timer fra 2022 (8,5 mill. kroner i 2020, 14 mill. kroner i 2022).
11. Mer praktisk opplæring i Osloskolen gjennom oppgradering av kunst- og håndverksrom, naturfagrom og andre praktiske læringsarenaer i grunnskolen og utstyr i yrkesfagene (10 mill. kroner i 2020).
12. Prosjektet «Levende gater» etableres for beboergrupper som ønsker mer aktivitet og flere sosiale møteplasser i nærmiljøet (4 mill. kroner i 2020).
13. Aldersvennlig transport utvides til Bydel Ullern. Innbyggere over 67 år har nå tilgang til dedikerte Ruter-busser som tilbyr dør-til-dør-transport til honnørbillett i Vestre Aker, Nordre Aker, Sagene og Ullern (3,5 mill. kroner i 2020).
14. Menyvalg testes ut på sykehjem. Byrådet ønsker økt kvalitet og bedre ernæring på sykehjemmene. I budsjettet setter byrådet av midler til å utvide forsøkene med egne måltidsverter og menyvalg på sykehjemmene. (2,5 mill. kroner i 2020).
15. Rehabilitering av Bøler bad. Byrådet settes av 60 mill. kroner til omfattende utskifting og oppgradering av bygningen og de tekniske anleggene.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!