Vil vurdere 30-sone for å sikre skoleveien

Borgar Aamaas, Hans Weinberger og Ingeborg Briseid Kraft fra Nordre Aker Venstre på befaring i Sognsveien på Kringsjå. Aamaas kom direkte på befaring fra en av de siste skiturene denne vinteren. Foto: Utlånt
For mange utrygge skoleveier i bydelen, mener Nordre Aker Venstre, som ønsker at bydelen skal sende en uttalelse til Bymiljøetaten, der de ber om blant annet fartsreduserende tiltak.
Publisert: 14.04.2019 kl 10:45
Sist oppdatert: 22.04.2019 kl 09:03
KRINGSJÅ: FAU ved Kringsjå skole er bekymret for sikkerheten til barna som må krysse Sognsveien for å komme seg til skolen. I referatet fra utvalgets møte, står det blant annet at:
- Ingen har lyst til å stå skolepatrulje lenger
- Farlige situasjoner ved utkjøringene til Kiwi og Frydenhaug barnehage
- Biltrafikk til Elverhøy – hvordan skal elevene gå bilfritt til skolen? Hvorfor har man ikke laget fortau? Hva tenker skolen om dette?
I svaret til FAU skriver skolens at «Det er ikke skolen som regulerer dette, men vi oppfordrer elevene til å bruke 'indre vei' – altså gå mellom Kringsjå/ Nordberg og deretter gjennom skolegården om de kommer fra den kanten».
Nordre Aker Venstre ønsker nå tiltak for å gjøre skoleveien tryggere.
Satte ned farten til 40 km/t
FAU har i lengre tid vært bekymret for farten i Sognsveien.
I 2017 ble det gjennomført fartssoningstiltak enkelte steder i bydelen for å forebygge trafikkulykker. I den forbindelse ble hastigheten i Sognsveien, mellom Ring 3 og Sognsvann, satt ned til 40 km/t.
Men FAU og Nordre Aker Venstre opplever at det fortsatt er farlig å krysse Sognsveien ved Kringsjå og etterlyser flere tiltak.
Det var styremedlem i Nordre Aker Venstre, Hans Weinberger, som løftet saken i partiet. Han har selv barn på Kringsjå skole som må krysse Sognsveien for å komme seg til skolen.
Nylig var han, sammen med leder og førstekandidat i Nordre Aker Venstre, Ingeborg Briseid Kraft, og andrekandidat Borgar Aamaas, på befaring i området. Alle tre er enige om at det bør settes inn tiltak for å gjøre skoleveien tryggere.
– Det er svært mange som krysser Sognsveien ved Kringsjå, sier Kraft.
– Det er barn som skal til og fra både Kringsjå skole, Elverhøy skole og ungdomsskolen, i tillegg til flere hundre studenter som bor i Kringsjå studentby.
Skolevei
I forbindelse med fartssoningstiltakene i 2017, uttalte byrådsadelingen for miljø- og samferdsel:
«I henhold til Vegvesenets fartsgrensekriterier for byer og tettsteder, skal fartsgrense 30 km/t anvendes på adkomstveier i bolig- og sentrumsområder og på veier med dårlig separering av motorisert trafikk og andre trafikanter. BYM anser med bakgrunn i fartsgrensekriteriene, at fartsgrense 40 km/t er en riktig fartsgrense på de fleste hoved- og samleveier i bolig- og sentrumsområder. Fartsgrense 40 km/t brukes vanligvis som et kompromiss mellom fremkommelighet/trafikkavvikling og hensynet til trafikksikkerhet og støy på gjennomfartsveier i tett bebyggelse.»
Kraft, som også er nestleder i bydelsutvalget, mener dette er en sak bydelspolitikerne bør løfte:
– Bydelsutvalget kan be om at det vurderes 30-sone i Sognsveien fordi veien brukes som skolevei.
Weinberger og Aamaas er enige. Weinberger påpeker at andre skoleveier i området har 30-sone, blant annet ved Marienlyst og Tåsen, samt i Gaustadveien.
– Det er mye trafikk til og fra Sognsvann, både på ukedager og i helger, sier han, og legger til at ikke alle er like flinke til å holde fartsgrensen.
– Man bør også vurdere enda bedre skilting, flere fartshumper og fartskontroller, sier Aamaas.
Foreldreaksjoner flere steder
Men det er ikke bare på Kringsjå foreldrene er bekymret for trafikksikkerheten. Både på Disen og Kjelsås har foreldre satt i gang aksjoner for få tryggere skoleveier. Nylig kunne Nordre Aker Budstikke melde at Kjelsås-foreldre har satt i gang en underskriftskampanje for å få trafikkforholdene ved skolen opp i bystyret. På Disen skole har foreldrene allerede samlet nok underskrifter til å få skoleveisituasjonen politisk behandlet.
– Jeg er i gang med en uttalelse som jeg håper Miljø-, plan- og samferdselskomiteen og bydelsutvalget vil behandle og sende til Bymiljøetaten, sier Kraft.
Meld deg på nyhetsbrev
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!