Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Vildes svar til Gyda

Vilde Nagel Oxholm og hennes hund Stian. Foto: PRIVAT/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

KOMMENTAR: – Jeg er kronisk syk, og har vært nødt til å la meg vaske av en helt fremmed, i de mest sårbare situasjonene. Du møter ikke dukker etter at du har fullført sykepleiestudiet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2016 kl 18:24

Vilde Nagel Oxholm fra Nordre Aker er kronisk syk. Bakgrunnen for innlegget hennes, som først ble publisert på Facebook, er TV2s innslag om sykepleierstudent Gyda, som var sjokkert over å bli satt til å bli vasket av – og vaske – medstudenter. Se TV2-innslaget her.

Hei Gyda!

Du kjenner ikke meg og jeg kjenner ikke deg, men jeg så innslaget ditt på TV2 hvor du krever fritak for kroppsvask i forbindelse meg sykepleierstudiet. Du sier du ble helt sjokkert og at det var helt utenkelig at du skulle bli vasket av en person du knapt kjente.

Jeg er alvorlig kronisk syk og har mange ganger vært så dårlig at jeg ikke en gang har klart å reise meg opp i senga.

I de situasjonene har jeg vært nødt til å la meg vaske av en helt fremmed. En person jeg ikke kjenner i det hele tatt som skal se hele meg i en av de mest sårbare situasjonene du kan komme i. Men jeg har aldri tenkt over det for jeg har alltid vært trygg på at den personen som vasker meg har visst hva det innebærer.

Etter å ha sett innslaget ditt blir jeg usikker.

Du kan se innslaget her (lenke til TV2)

Å være en god sykepleier innebærer å kunne sette seg inn i andres situasjon. Å kunne sette andre enn seg selv først. Og for å kunne det må man lære. Du må sette deg inn i situasjonen for å kjenne på følelsen av å være helt hjelpesløs, være så ubehjelpelig at du må ha hjelp til hverdagslige ting. Det handler om empati.

I innslaget sier du selv at dere ikke trenger å være helt nakne, og at dere øver på dukker når dere skal vaske intime deler. La meg minne deg på at du ikke møter dukker etter at du har fullført studiet. Du møter mennesker i alle mulige tilstander og situasjoner som trenger deg, din trygghet og kunnskap.

At Norges Sykepleierforbund støtter deg i denne saken er for meg litt uforståelig. Det er mulig at du har opplevd ting som gjør at du har et vanskelig forhold til kroppen din. Men det har mange av menneskene du kommer til å møte i framtiden og.

Mottoet til Norsk Sykepleierforbund er: "Tydelig. Modig. Stolt."

Kjære Gyda, klarer du å være tydelig i møte med pasienter på at det er dette yrket du virkelig vil være i. Klarer du å være modig nok til å sette andre enn deg selv først. Og klarer du å være stolt nok til å være den tryggheten vi pasienter er avhengige av.

I såfall ser jeg fram til å møte deg i framtiden. Hvis ikke håper jeg du tenker deg om en gang til om det er dette du virkelig vil.

Hilsen Vilde

LES FLERE MENINGER: Glasshuset: «Vår erfaring viser at når lærere, rådgiver, sosiallærer og skolens ledelse har et lett tilgjengelig lavterskeltilbud, er det enklere å se eleven og møte elevens behov»

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...