Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Johanne (23):

«Villig til å bryte loven for å beskytte miljøet»

Åsa Braut Bache (t.v.) og Johanne Frost Klepp. Bildet er tatt der anleggsområdet er planlagt å være, med reinsbukker og Repparfjord i bakgrunnen. Foto: Thor Due

MENINGER: I sommer har jeg brukt deler av ferien min til å delta på protestleir ved Repparfjord i Finnmark, for å markere motstanden min mot en planlagt kobbergruve, skriver Johanne Frost Klepp (23) fra Ullevål.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Selskapet Nussir ASA har fått tillatelse av regjeringen til å starte opp en kobbergruve ved Repparfjord i Hammerfest kommune. Gruven er et svært omstridt prosjekt da den vil føre til store inngrep i naturen, blant annet fordi anleggsområdet er planlagt å ligge i et viktig reinbeiteområde.

I tillegg har selskapet fått tillatelse til å dumpe 30 millioner tonn giftig gruveavfall i Repparfjord - en nasjonal laksefjord, som også er et viktig gyteområde for den truede kysttorsken.

Alle vet at man ikke skal dumpe dritt i havet, men Norge, med Erna i spissen som "havets beskytter", er ett av kun to land i verden som fortsatt tillater nettopp dette.

Kampen for å beskytte det biologiske mangfoldet i fjorden og den allerede trua reindriftsnæringen har stått på for fullt i flere år, og da Nussir ASA i vår meldte om at de forventet oppstart av arbeidet i løpet av sommeren, tok det ikke lang tid før aktivister fra miljøvernorganisasjoner, samiske interesseorganisasjoner, det rammede reinbeitedistriktet og andre i lokalbefolkningen kastet seg rundt for å opprette en protestleir like ved der hvor gruven er planlagt å starte opp.

Protestleiren har vært der siden 23. juni og er planlagt å vare i hvert fall frem til Stortingsvalget. Aktivistene som tar turen dit, deriblant meg, deltar på leiren for å beskytte livet i fjorden og for å stå sammen med reindriftsnæringen som nok en gang blir overkjørt til fordel for annen industri.


Johanne Frost Klepp i protestleiren med Repparfjord i bakgrunnen. Foto: Thor Due

Vi er tydelige på at bærekraftige naturressurser og næringer som reindrift og fiske, samt samiske rettigheter, ikke kan bli ofret til fordel for noen tiår med gruvedrift.

I leiren har jeg blitt kjent med folk fra hele landet som har kommet for å støtte saken, og møtt lokale beboere og hytteeiere som setter utrolig stor pris på arbeidet vårt. Jeg har fått snakket med bekymra fiskere og reindriftseiere som er i ferd med å miste mer og mer av levebrødet sitt. Og jeg har fått høre hvordan samer i hele Norge fortsatt den dag i dag opplever daglig rasisme og mangel på respekt.

Jeg har fått deltatt på garnfiske av pukkellaks, hørt på vakker joik og sett reinsbukker som har vandret majestetisk akkurat der hvor gruvens anleggsområde skal ligge. Og jeg har opplevd fantastisk og uerstattelig natur - natur som nå står i fare for å bli ødelagt. Jeg har sittet på vakt og holdt utkikk etter anleggsmaskiner, klar for å løpe ut i veien for å stoppe dem. For er det nettopp én ting som har blitt enda klarere for meg under oppholdet mitt, er det at dette er en sak jeg er villig å bryte loven for, for å hindre at arbeidet settes i gang.

Heldigvis er det også fortsatt mulig å stanse gruven politisk, men da er Stortinget og regjeringen nødt til å bruke hodet og forstå at vi ikke kan fortsette med å ofre uerstattelig natur og bærekraftige næringer for litt kortsiktig profitt. Og til Stortingsvalget må vi, folket, si klart og tydelig ifra om at Norge ikke lenger kan tillate dumping av avfall i fjorder eller fortsette å undertrykke en allerede pressa og sårbar reindriftsnæring.


Kampen er ikke over ennå, og i de kommende ukene blir det viktigere enn noensinne å spre ordet om saken og sikre at enda flere blir gjort bevisst på den miljøødeleggelsen og urettferdigheten som er i ferd med å skje.

For fisken, reinen, fjorden, naturen og folket - stopp Nussirgruva og redd Repparfjord!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...