Nordre Aker Budstikke

Vinteren er tilbake i dag. Advarer om usynlig isfilm og underkjølt veibane

Vinter igjen på Kjelsås 12. april 2021. Foto: Kristin Tufte Haga

Det er meldt minusgrader og snø og sludd på Sør- og Østlandet mandag og natt til tirsdag. Det kan bety problemer for folk som har lagt om til sommerdekk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2021 kl 13:44

BLINDERN: Meteorologisk institutt advarer om opp mot 10 og kanskje så mye som 20 centimeter med nysnø enkelte steder.

– Våren er visst ikke helt kommet for å bli ennå? Vi har sendt ut gult farevarsel for snø østafjells, fra søndag kveld til natt til tirsdag! Lokalt kan det komme 10–20 centimeter snø på 24 timer. Kjør etter forholdene, oppfordrer meteorologene på Yr.no.

Mandag morgen kommer nedbøren som sludd og vår snø helt nede i Oslo sentrum.

La bilen stå

Statsmeteorolog John Smits råder folk som allerede har skiftet hjul på bilen, om å vurdere å la bilen stå.

– Selv om de prøver å brøyte, kan det være at nedbøren er så sterk at det legger seg på. Det betyr at det kan være snøføre rett og slett, sier Smits til NRK.

Samme oppfordring har trafikkoperatør Gry Solli ved Statens vegvesens veitrafikksentral.

– Kjør etter forholdene. Har du sommerdekk, bør du vurdere om du skal la bilen stå, sier hun til kanalen.

Vinter igjen på Kringsjå 12. april 2021. Foto: Christian Fredrik Borg

Usynlig isfilm

Smits sier nedbøren vil komme på hele Østlandet og det meste av Sørlandet. Det er kun på kysten det vil falle som regn, ellers er det snakk om sludd og snø. Spesielt i de høyereliggende områdene vil det komme en del snø.

Hos forsikringsselskapet If håper man at folk får med seg det ferske snøvarselet og passer på å sko bilen deretter. Det er risiko for underkjølt regn.

– Godt veigrep og sikkerhet kommer før alt annet. Selv om det kanskje ikke ligger snø og is på veien på dagtid der du bor og kjører, kan det være en nærmest usynlig isfilm og underkjølt veibane, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz.

– Det vil være store regionale og lokale forskjeller på hvor mye snø som kommer, om den legger seg i veibanen og hvor fort den smelter igjen. Så her lønner det seg å følge nøye med, sier han.


Vinter igjen på Kjelsås 12. april 2021. Foto: Kristin Tufte Haga

Grovt uaktsom

If minner om at det i kjøretøyforskriften står at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

Det betyr risiko for oppgjør med politiet dersom dårlig veigrep er en del av årsaken ved en ulykke.

– Skjer det en ulykke hvor dårlig veigrep er en del av årsaken, kan det hende du må betale hele eller deler av skadekostnaden selv hvis forsikringsselskapet anser at du har opptrådt grovt uaktsomt, sier Clementz og viser blant annet til våren for tre år siden da vinteren plutselig kom på besøk og skapte store problemer. Det samme gjorde den året før.

Litt senere i uka kommer imidlertid vårværet tilbake, med temperaturer som kryper oppover, kanskje til og med over 10 grader. Da er trolig snøen som falt, forsvunnet.


Vinter igjen på Kringsjå 12. april 2021. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...