Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Visst er det vemodig

Ordfører Fabian Stang vil savne lokalavisene

KOSELIG MED PAPIR: Oslos ordfører Fabian Stang blar seg gjennom en god bunke aviser hver dag, og er redd en hovedstad uten lokalaviser betyr at bare de som roper høyest blir hørt. FOTO: ELLEN RØNNING

Ordføreren er redd det vil bli vanskeligere å synliggjøre lokale Oslo-saker når både Mediehuset dittOslos lokalaviser og Oslo By nå blir borte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.12.2014 kl 11:19

RÅDHUSET:  - Det kan fort bli slik at bare de som roper høyest blir hørt. I tillegg er det viktig at folk som gjør et stykke arbeid i lokalpolitikken eller på frivillig plan blir sett, og her har lokalavisene vært en særdeles viktig kanal, ofte også den eneste, sier Stang.

Dessuten har mannen fremdeles en hang til papir.

- Jeg leser og blar meg gjennom både alle de store avisene og lokalavisene for Oslo, det er da koselig å holde i papiret, sier ordføreren og smiler blidt.

Raus mann

Blid, vennlig og imøtekommende - det er slik vi er vant til å oppleve Fabian Stang. Vi i lokalavisene har latt oss imponere over hva han rekker over, og hvor raus han er med tiden sin.

Som for eksempel å møte oss for en sluttprat midt i Nobelpris-kjøret. Stang kom for øvrig til vårt møte rett fra julesang- og musikk på Gamlebyen skole.

- Det er en del av jobben min jeg setter stor pris på. Å møte folk - barn og voksne - på deres hjemmebane slår lett tolvtimers bystyremøter, sier ordføreren og humrer litt.

Ordfører uten avis

Nå blir han antakelig landets eneste ordfører som ikke får følge av lokalpressen på sine oppdrag.

- Hva tenker du om at det ikke er liv laga for lokalaviser i hovedstaden? I Bergen har de to, og trønderne synes den ene de har ikke er tilstrekkelig.

- Vi har andre utfordringer i hovedstaden. Folk flytter hit fra rundt om i hele landet og lever sine liv her, samtidig som de har sterke bånd til "hjemstedet" - mange holder sikkert lokalavisen fra der de vokste opp også.

- I tillegg flytter mange mye rundt i byen og får ikke samme eierskap og lojalitet til en enkelt bydel. Det er nok vanskeligere å skape lokal identiteten her.

Stang trekker frem Bergen og fotballklubben Brann.

- I ettermiddag er det styremøte i Brann, der fremtiden til trener og daglig leder skal avgjøres. Det er den store nyheten i Bergen i dag, foran både alvorlige krigshandlinger og Nobelpris-utdeling. Byen gikk i svart da Brann nylig rykket ned fra Tippeligaen. En slik felles oppslutning skaper lokal identitet, og er nok langt vanskeligere å få til i store og mangfoldige Oslo.

Pikant Ullernsak

Fabian Stang vokste selv opp på Skøyen, med Ullern Avis, som kom ut første gang i 1933, som sin lokalavis. Og som advokat, som jo er ordførerens opprinnelige profesjon, har han ført en pikant sak for en tidligere redaktør.

- Det er vel 25-30 år siden, og han var en redaktør av den gamle skolen, gjorde det meste selv og var alltid full av avissverte på hendene, forteller Stang.

- Avisen hangla og gikk, eierne hadde lite penger og ga redaktøren aksjer i avisen som kompensasjon for manglende lønn. På det tidspunktet var disse aksjene verdiløse, men så endret mediebransjen seg, aksjene ble verdifulle og redaktøren oppdaget at eierne solgte unna hans aksjer også.

Stang rister litt på hodet.

- Den gamle redaktøren kontaktet meg, vi gikk til rettssak og den førte frem. Redaktøren fikk sitt eierskap og mange gode år som redaktør for Ullern Avis.

Ordføreren smiler.

- Han var en takknemlig mann, og jeg fikk en flott lysestake i gave. Da jeg skulle fikse litt på den for noen år siden så jeg plutselig at han hadde gravert "Kjære Fabian, du tente et lys i mørket", under lysestaken. Det var hyggelig. Og litt morsomt.

Aldri fornøyde?

Mye lys i mørket ønsker han seg for alle sine bysbarn også, både i jula og ellers.

- Vi lever i et samfunn som aldri sover, og jeg sender varme tanker til alle de som er på jobb i jula og holder det hele i gang.

Fabian Stang ser frem til litt juleferie selv, men:

- Forhåpentligvis blir det hyggelig, men jeg vil ikke skru opp forventningene for mye. Vi kan jo aldri bli fornøyde hvis ribbesvoren skal være sprøere for hvert år, gavene finere og stemningen enda bedre. Vi må passe oss så ikke jula blir for mye av det gode, avslutter ordføreren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...