Nordre Aker Budstikke

Hyttefolket slurver:

Visste du at røykvarsleren kan gå ut på dato?

Røykvarslere går ut på dato og bør byttes minimum hvert 10. år. Foto: iStock

4 av 10 slurver med røykvarsleren på hytta. – I verste fall kan liv gå tapt, advarer Codan Forsikring. Se sjekklista her!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: I en Norstat-undersøkelse utført på vegne av Codan Forsikring, svarer 4 av 10 at de ikke følger regelen om årlig sjekk av røykvarsleren på hytta. Mens 19 prosent av hyttefolkene svarer at de går to til tre år mellom hver gang de sjekker, oppgir 16 prosent at de ikke har røykvarsler eller at de ikke vet hvor ofte de sjekker den. Det melder forsikringsselskapet i en pressemelding.

– Selv om brannsikkerhet ikke er det første man tenker på når man koser seg på hytta, er det viktig å sjekke røykvarsleren minst en gang i året, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

– Gjør det til en rutine å bytte batterier og ta en sjekk av røykvarslerne når du kommer på hytta for sesongen, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring. Foto: Katrine Lunke

Røykvarsleren går ut på dato

Røykvarsleren må vedlikeholdes med jevne mellomrom. Det mange kanskje ikke er klar over, er at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler å bytte ut røykvarsleren minimum hvert tiende år. Batterier skal skiftes hvert år.

– Gjør det til en rutine å bytte batterier og ta en sjekk av røykvarslerne når du kommer på hytta for sesongen, sier Richvoldsen.

Gallup

Har du kontrollert røykvarseleren på hytta i år?

Vis resultat

25 døde i hyttebrann

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har 25 personer mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger de siste ti årene. Bruk av åpen ild og elektrisitet er de vanligste årsakene til brann på hytta.

– Kravene til brannsikring er de samme hjemme og på hytta. Alle etasjer skal ha røykvarsler, og du skal kunne høre alarmen fra alle rom. Det kan være livsviktig, sier Richvoldsen.

170.000 hytter uten røykvarsler

Når 4 av 10 ikke har sjekket røykvarsleren siste året, betyr det at 170.000 hytter i Norge kan ha røykvarsler som ikke virker, ifølge Codan Forsikring.

– Hyttebrann kan føre til tap av både verdier og minner, og i verste fall liv. Vi oppfordrer alle hytteeiere til å ha en sjekkliste for god brannsikkerhet, sier Richvoldsen.


Fakta: Brannsikkkerhet

Sjekkliste for god brannsikkerhet på hytta:

  • Sørg for at hytta har røykvarsler og brannslokkingsutstyr.
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer og at den kan høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket.
  • Kontroller at slokkemiddel som brannslange eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig.
  • Sørg for at rømningsveier er lett tilgjengelig og fri for snø.
  • Gå aldri fra levende lys eller flyttbare elektriske ovner i bruk.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...