Nordre Aker Budstikke

Slik finner du kommunens kunst:

Viste du at skolene er «kunstgallerier»?

Kirsten Wagle og Astrid Løvaas Colour Station dekorerer det nye gymbygget på Berg skole, som stp ferdig i 2018. Foto: Berg skole / Oslo kommune

Nå kan du oppleve mye av Oslo kommunes kunst digitalt på nett. Men visste du at mye av kunsten omgir oss hver eneste dag?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

BERG: Det nylig lanserte nettstdet Kunstsamlingen.no er en presentasjon av Oslo kommunes kunstsamling. Nettstedet vil i tillegg til å vise kunst inneholde praktisk informasjon for samarbeidspartnere – virksomheter med utplassert kunst, kunstkonsulenter og utførende kunstnere.

Om samlingen

Oslo kommunes kunstsamling finnes over hele hovedstaden, på ulike steder, ute og inne i kommunens mange bygg og byens offentlige rom – kort sagt der folk ferdes og bor – du må altså ikke inn i et kunsgalleri eller museum for å se kunstverk.

Samlingen består av kunst som er tilkommet ved direkte oppdrag til kunstnere, utlyste konkurranser, gitt som gaver eller som er kjøpt inn.

Byens egen kunstsamling strekker seg fra 1700-tallet og frem til i dag, med en klar hovedvekt av norsk modernistisk kunst fra 1900-tallet. I dag er det Oslo kommunes enestående kunstordning som sikrer vekst, videreutvikling, forvaltning og formidling av samlingen.

Kulturetaten i Oslo kommune har fagansvaret for kunst og kultur i kommunen. Kulturetaten skal tilrettelegge for et bredt og mangfoldig kulturtilbud i Oslo. Oslo byarkiv, Popsenteret, Øvingshotellet, Vigeland-museet, Oslo kommunes kunstsamling, kulturhistoriske eiendommer, Oslo kulturnatt, Oslo kulturskole og økonomitilskudd til kunst og kulturtiltak, ferieleire, frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner og musikkliv er også endel av etatens portefølje.

Bygninger som kunstverk

Også skolene er «kunstgallerier». På Kunstsamlingen.no har vi blant annet funnet utsmykninger fra skolene Berg, Tåsen og Engebråten skoler.

På Tåsen skole har de Anna Sigmond Gudmundsdottir veggmaleri Løp mot ukjent mål (2010) som du kan se her.

På Kringsjå skole inngår verket Rundtomkring av Mari Røysamb og Ole Rosén fra 2017. Se mer av det her.

Kunstnerne Mari Røysamb og Ole Rosén. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


På Disen skole har nok mange elever hatt glede av miniskulpturene til Tore Lyngseth og Mats Stammarnäs i vannspeilet med navn Vokstervon - Skulptur för vegg og vatn fra 2007. Se bilder av det her.
2007

På Engebråten skole er Terje Uhrns Surround fra 1997 både en del av fasaden til skolen, og dekorasjon på innsiden. Se mer her.

Kunstverket Surround av Terje Uhrn dekorerer både inn- og utsiden av Engebråten skole. (Arkivfoto)

Berg skole fikk utsmykkinger i vinduene på det nye gym- og musikkbygget som sto ferdig i 2018. Kirsten Wagle og Astrid Løvaas' Colour Station, Berg, er fargeprint på glass og er godt synlig i skolegården.

– Vi er veldig fornøyd med kunsten på nybygget på Berg skole! Utsmykningen har fine farger og pryder bygget til glede for voksne og barn, sier Yngvild Hestenes. Du kan se mer av kunsten på Berg her.


Kirsten Wagle og Astrid Løvaas Colour Station på Berg skole består av fargeprint på glass. Foto: Berg skole / Oslo kommune

Mangfold

Utvalget på nettstedet representerer et mangfold av kunstverk fra samlingen - eksempelvis sentrale verk i norsk kunsthistorie, utsmykningene i Oslo rådhus, minnesmerker og monumenter, samt nyinnkjøp og ferdigstilte kunstprosjekter. Ved lanseringen inneholder kunstsamligen.no 500 verk, men vil utvides med flere kunstverk fra samlingen og nye erverv i tiden fremover.

Kunstsamlingen.no er et lett tilgjengelig og enkel å bruke for alle. Fokuset er visuell presentasjon av kunstverkene i samlingen fremfor mer detaljert kataloginformasjon. Flere av verkene ledsages av en kort formidlingstekst. Man kan søke i alle publiserte verk eller gå inn via kategorier.

Pågående kunstprosjekter samt mindre temporære satsninger, vil fremdeles formidles og kommuniseres via sosiale medier.

Du kan selv gå på kunstvandring på Kunstsamlingen.no - og kanskje bli inspirert til å dra for å se det med egne øyne?

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...