Nordre Aker Budstikke

Urovekkende trend:

– Voksne slår med staver og skjeller ut barn som faller i skiløypa

Heidi Austlid. Bilde fra lysløypa mellom Ullevålseter og Sognsvann. Foto: IKT Norge/Christian Fredrik Borg

– Jeg håper de angrer skikkelig på det de gjorde, og at de fremover vil ta ansvar for at det herlige mangfoldet ikke vil dø ut. Motbakkene blir lengre for åtteåringer etter slike forferdelige opplevelser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 14:01

NORDMARKA: I store deler av landet er det denne uken vinterferie, og folk trekker til skiløypene i hopetall.

Flere medier har den siste tiden skrevet om en rystende trend blant voksne skiløpere. «Helt utenkelig at voksne oppfører seg slik,» tenkte Heidi Austlid, helt til datteren ble skjelt ut av to voksne etter å ha falt i en bakke mellom Frognerseteren og Ullevålseter.

I bunnen av samme bakke blir en annen jente i turfølget slått i låret av en voksen kvinne, når hun ventet på at de skal komme på beina etter fallet.

– Brøler

Åtteåringen var på tur sammen med seks andre barn og fire voksne da hun falt i en av nedoverbakkene mellom Frognerseteren og Ullevålseter. Turfølget hadde bestemt seg for å starte turen på Frognerseteren før en stopp på Ullevålseter og turmål på Sognsvann. En populær tur, med en del utforkjøringer og bakker. En av åtteåringene faller, og Austlid kommer etter for å hjelpe henne opp.

«I en av de mange lange nedoverbakkene mellom Frognerseteren og Ullevålseter er det en av åtteåringene som faller. Ett av de andre barna stopper for å hjelpe og når jeg kommer frem og forsikrer meg om at det går bra legger vi oss til høyre og kjører videre. Dessverre er vi ikke raske nok, og etter et millisekund hører vi et brøl bak oss. En dame kommer som et lyn, og hun klarer ikke å stoppe og faller,» – fra leserinnlegget hennes i Dagsavisen.


– Den voksne kvinnen brøler til jenta fordi hun ikke klarte å styre unna i tide. Sinnet hennes tar overhånd, som utelukkende går utover jenta på åtte år, forteller Austlid til Nordre Aker Budstikke.

Stavslag

100 meter lenger ned i samme bakke er to av de andre i turfølget. De to jentene er begge godt skivante, og trer godt til side i løypa for å vente på resten av følget. Et par i 50-årene kommer i full fart ned bakken, men kommer tilbake etter kort tid. Mannen begynner å skjelle ut de to jentene, før kvinnen slår til den ene niåringen med staven. Staven treffer henne i låret.

– Det er en anmeldelsessak for politiet. At voksne utretter slik vold mot barn, og spesielt i skiløypa er ekstremt urovekkende, forteller den selv ivrige skimosjonisten og småbarnsmoren.

På turen videre ble det naturlig snakket med barna om hendelsene som hadde skjedd. Hun forteller at det var viktig å fortelle at ikke alle voksne har slike holdninger, og at barna skulle oppleve at hun var på deres side og støttet dem.

– Jeg reagerer så sterkt fordi det handler om hva vi voksne formidler til barn. Jeg sto litt lengre oppe i bakken og hjalp åtteåringen som falt mens det andre tilfellet inntraff, og fikk derfor ikke med seg stavslaget selv, fortsetter hun til Nordre Aker Budstikke.


Ullevålseter sportsstue. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Mangfold

I løypene i Oslomarka har hun utelukkende opplevd flest positive hendelser. Austlid er imponert over hvordan Skiforeningen – og Oslo kommune – tilrettelegger for at alle skal kunne gå på ski. Hun får ikke fullrost Skiforeningen nok. Austlid trekker frem at de preparer løyper, arrangerer turer og kurs og driver med utlån av utstyr. Også Bymiljøetatens løypepreparering i byen, som i Thorsovdalen, ser hun på som positive ting. Innsatsen deres i Oslomarka gjør at flere benytter seg av mulighetene.

– Mangfoldet er fantastisk i marka. Utstyret spiller ingen rolle. Jeg ser folk som går på ski i skjørt og uten den nødvendigvis beste teknikken. At det er lav terskel for å komme seg ut og ta del i nasjonalsporten her i Oslo er gull verdt.

LES OGSÅ: Synes du det er flaut ikke å være en racer på ski i Nordre Aker?

– Håper de angrer

Mor Austlid hadde ikke mulighet til å si fra når den andre hendelsen inntraff, fordi hun hjalp åtteåringen som falt først. I det første tilfellet hun var tilstede og kvinnen falt, ønsket Austlid henne og følget hennes en god tur videre, noe hun fortsatt står inne for i dag.


– Jeg håper de fikk tenkt gjennom hva de hadde gjort, og hva dette kan gjøre med skigleden til en åtteåring, forteller Austlid, som også er administrerende direktør i IKT-Norge.

Fra Nordmarka i desember i fjor. Foto: Christian Fredrik Borg

– Om personene som gjorde det lesere dette, hva vil du si til dem?

– Jeg håper de angrer skikkelig på det de gjorde, og at de fremover vil ta ansvar for at det herlige mangfoldet ikke vil dø ut. Motbakkene blir lengre for åtteåringer etter slike forferdelige opplevelser.

– Skal ikke drepe skigleden

Austlid er opptatt av at alle skal få lov til å bruke marka og gå på ski. Hun vil ikke si at personene som utsatte barna for ubehagelighetene skal la være å gå på ski, men oppfordrer de til å tenke seg om.


– Hvis man har lyst til å trene i Oslomarka skal man selvfølgelig få lov til det. Men om det plager deg at halve Oslo er ute på tur må du velge andre tidspunkt eller gå i andre løyper, forteller hun til Nordre Aker Budstikke, vel to uker etter turen som ble noe ubehagelig.

– Hvordan er barnas skiglede nå?

– Barna var veldig redde, men vi snakket mye med dem om det, og det er bedre nå. De har vært ute på ski igjen.

«Kjære moden mann og kvinne»

Hun valgte først å skrive et leserinnlegg i Dagsavisen om hendelsene. Tirsdag snakket hun om ukulturen på TV2 Nyhetskanalen. I leserinnlegget «Marka for alle» skrev hun blant annet:

«Kjære moden mann og kvinne, jeg håper dere husker at jeg ønsket dere en videre god tur. Jeg mente det. Jeg håper dere angrer og opplevde ubehag ved deres egen oppførsel da dere fikk tenkt dere om. Jeg håper dere forstår verdien i at vi voksne må være gode rollemodeller, og overføre samfunnsnyttige verdier til barn og unge som vokser opp i en mangfoldig by. Vi må leve med og akseptere ulikhet, være tolerante og oppføre oss slik vi selv ønsker å bli behandlet.»

På Nordre Akers Budstikke spørsmål om hvorfor hun valgte å fortelle om opplevelsene svarer hun:

– Jeg ønsker at vi fortsatt skal kunne dele skiglede og mestring. Slike ting som dette sier meg mye om en ukultur jeg ikke vil ha. Da velger jeg å si ifra. Jeg fikk ikke sagt ifra der og da til de som slo dattera mi, men håper inderlig disse leser dette, avslutter hun til Nordre Aker Budstikke.

Senest tirsdag gikk hun på ski, men opplyser at de valgte ikke å politianmelde voldshendelsen, men heller fortelle om ukulturen i media.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...