Urovekkende trend:
– Voksne slår med staver og skjeller ut barn som faller i skiløypa

Heidi Austlid. Bilde fra lysløypa mellom Ullevålseter og Sognsvann. Foto: IKT Norge/Christian Fredrik Borg
– Jeg håper de angrer skikkelig på det de gjorde, og at de fremover vil ta ansvar for at det herlige mangfoldet ikke vil dø ut. Motbakkene blir lengre for åtteåringer etter slike forferdelige opplevelser.
Publisert: 20.02.2019 kl 09:20
Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 14:01
NORDMARKA: I store deler av landet er det denne uken vinterferie, og folk trekker til skiløypene i hopetall.
Flere medier har den siste tiden skrevet om en rystende trend blant voksne skiløpere. «Helt utenkelig at voksne oppfører seg slik,» tenkte Heidi Austlid, helt til datteren ble skjelt ut av to voksne etter å ha falt i en bakke mellom Frognerseteren og Ullevålseter.
I bunnen av samme bakke blir en annen jente i turfølget slått i låret av en voksen kvinne, når hun ventet på at de skal komme på beina etter fallet.
– Brøler
Åtteåringen var på tur sammen med seks andre barn og fire voksne da hun falt i en av nedoverbakkene mellom Frognerseteren og Ullevålseter. Turfølget hadde bestemt seg for å starte turen på Frognerseteren før en stopp på Ullevålseter og turmål på Sognsvann. En populær tur, med en del utforkjøringer og bakker. En av åtteåringene faller, og Austlid kommer etter for å hjelpe henne opp.
«I en av de mange lange nedoverbakkene mellom Frognerseteren og Ullevålseter er det en av åtteåringene som faller. Ett av de andre barna stopper for å hjelpe og når jeg kommer frem og forsikrer meg om at det går bra legger vi oss til høyre og kjører videre. Dessverre er vi ikke raske nok, og etter et millisekund hører vi et brøl bak oss. En dame kommer som et lyn, og hun klarer ikke å stoppe og faller,» – fra leserinnlegget hennes i Dagsavisen.
– Den voksne kvinnen brøler til jenta fordi hun ikke klarte å styre unna i tide. Sinnet hennes tar overhånd, som utelukkende går utover jenta på åtte år, forteller Austlid til Nordre Aker Budstikke.
Stavslag
100 meter lenger ned i samme bakke er to av de andre i turfølget. De to jentene er begge godt skivante, og trer godt til side i løypa for å vente på resten av følget. Et par i 50-årene kommer i full fart ned bakken, men kommer tilbake etter kort tid. Mannen begynner å skjelle ut de to jentene, før kvinnen slår til den ene niåringen med staven. Staven treffer henne i låret.
– Det er en anmeldelsessak for politiet. At voksne utretter slik vold mot barn, og spesielt i skiløypa er ekstremt urovekkende, forteller den selv ivrige skimosjonisten og småbarnsmoren.
På turen videre ble det naturlig snakket med barna om hendelsene som hadde skjedd. Hun forteller at det var viktig å fortelle at ikke alle voksne har slike holdninger, og at barna skulle oppleve at hun var på deres side og støttet dem.
– Jeg reagerer så sterkt fordi det handler om hva vi voksne formidler til barn. Jeg sto litt lengre oppe i bakken og hjalp åtteåringen som falt mens det andre tilfellet inntraff, og fikk derfor ikke med seg stavslaget selv, fortsetter hun til Nordre Aker Budstikke.
Mangfold
I løypene i Oslomarka har hun utelukkende opplevd flest positive hendelser. Austlid er imponert over hvordan Skiforeningen – og Oslo kommune – tilrettelegger for at alle skal kunne gå på ski. Hun får ikke fullrost Skiforeningen nok. Austlid trekker frem at de preparer løyper, arrangerer turer og kurs og driver med utlån av utstyr. Også Bymiljøetatens løypepreparering i byen, som i Thorsovdalen, ser hun på som positive ting. Innsatsen deres i Oslomarka gjør at flere benytter seg av mulighetene.
– Mangfoldet er fantastisk i marka. Utstyret spiller ingen rolle. Jeg ser folk som går på ski i skjørt og uten den nødvendigvis beste teknikken. At det er lav terskel for å komme seg ut og ta del i nasjonalsporten her i Oslo er gull verdt.
LES OGSÅ: Synes du det er flaut ikke å være en racer på ski i Nordre Aker?
– Håper de angrer
Mor Austlid hadde ikke mulighet til å si fra når den andre hendelsen inntraff, fordi hun hjalp åtteåringen som falt først. I det første tilfellet hun var tilstede og kvinnen falt, ønsket Austlid henne og følget hennes en god tur videre, noe hun fortsatt står inne for i dag.
– Jeg håper de fikk tenkt gjennom hva de hadde gjort, og hva dette kan gjøre med skigleden til en åtteåring, forteller Austlid, som også er administrerende direktør i IKT-Norge.
– Om personene som gjorde det lesere dette, hva vil du si til dem?
– Jeg håper de angrer skikkelig på det de gjorde, og at de fremover vil ta ansvar for at det herlige mangfoldet ikke vil dø ut. Motbakkene blir lengre for åtteåringer etter slike forferdelige opplevelser.
– Skal ikke drepe skigleden
Austlid er opptatt av at alle skal få lov til å bruke marka og gå på ski. Hun vil ikke si at personene som utsatte barna for ubehagelighetene skal la være å gå på ski, men oppfordrer de til å tenke seg om.
– Hvis man har lyst til å trene i Oslomarka skal man selvfølgelig få lov til det. Men om det plager deg at halve Oslo er ute på tur må du velge andre tidspunkt eller gå i andre løyper, forteller hun til Nordre Aker Budstikke, vel to uker etter turen som ble noe ubehagelig.
– Hvordan er barnas skiglede nå?
– Barna var veldig redde, men vi snakket mye med dem om det, og det er bedre nå. De har vært ute på ski igjen.
«Kjære moden mann og kvinne»
Hun valgte først å skrive et leserinnlegg i Dagsavisen om hendelsene. Tirsdag snakket hun om ukulturen på TV2 Nyhetskanalen. I leserinnlegget «Marka for alle» skrev hun blant annet:
«Kjære moden mann og kvinne, jeg håper dere husker at jeg ønsket dere en videre god tur. Jeg mente det. Jeg håper dere angrer og opplevde ubehag ved deres egen oppførsel da dere fikk tenkt dere om. Jeg håper dere forstår verdien i at vi voksne må være gode rollemodeller, og overføre samfunnsnyttige verdier til barn og unge som vokser opp i en mangfoldig by. Vi må leve med og akseptere ulikhet, være tolerante og oppføre oss slik vi selv ønsker å bli behandlet.»
På Nordre Akers Budstikke spørsmål om hvorfor hun valgte å fortelle om opplevelsene svarer hun:
– Jeg ønsker at vi fortsatt skal kunne dele skiglede og mestring. Slike ting som dette sier meg mye om en ukultur jeg ikke vil ha. Da velger jeg å si ifra. Jeg fikk ikke sagt ifra der og da til de som slo dattera mi, men håper inderlig disse leser dette, avslutter hun til Nordre Aker Budstikke.
Senest tirsdag gikk hun på ski, men opplyser at de valgte ikke å politianmelde voldshendelsen, men heller fortelle om ukulturen i media.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!