VPN for Norge - Slik velger du riktig
Har du bestemt deg for å skaffe VPN? Her følger noen enkle tips til hvordan man bør vurdere tilbudene. Det inkluderer en gjennomgang av bruksområdene for VPN i Norge og tips til å finne de beste alternativene online.
Publisert: 21.08.2020 kl 13:25
Sist oppdatert: 21.08.2020 kl 13:31
VPN har flere nyttige bruksområder, noe som inkluderer muligheten til å streame innhold, såvel som økt anonymitet når man surfer på nett. Samtidig finnes det godt over 250 ulike VPN-selskap, som alle kjemper om å kapre nye markedsandeler.
Differansene mellom hver tjeneste er ofte minimal og det hender at samme selskap eier flere merkevarenavn.
Her følger noen enkle tips som gjør det lettere å velge riktig tilbyder.
Begynn med å bestemme bruksområdet
Hvilken VPN som er best avhenger av bruksområdet. Grovt fordelt benyttes tjenestene som regel til ett av disse formålene:
- Ønsket om anonymitet og vern av privatliv.
- Tilgang til digitalt innhold som er geoblokkert.
- Behovet for kryptert kommunikasjon.
- Omgåelse av sensur og brannmurer (gjelder særlig i land som mangler demokratiske strukturer).
Tips: Her kan du lese mer om selskap som tilbyr VPN til bruk i Norge.
Her følger noen enkle eksempler:
Streaming av innhold: Du er på reise i utlandet og ønsker tilgang til kontoen din hos en norsk streaming leverandør. I slike tilfeller er det vanlig å bli avvist ettersom man har utenlandsk IP. Med et virtuelt privat nettverk kan du omgå blokkeringen.
Sensur av data: Du studerer eller jobber i et land der sensur av sosiale medier og vestlige applikasjoner/nettsider er normalt. Her vil en VPN gjør det mulig å få tilgang til norske nettsider ved å omgå brannmuren.
Kryptert kommunikasjon: Mange bedrifter velger utelukkende å kommunisere på VPN for å verne om viktig og sensitiv informasjon. Programmet oppretter en virtuell datatunell mellom partene som kommuniserer. Innholdet krypteres og kan kun tolkes ved hjelp av en unik nøkkel som ligger lagret på mottakers PC.
Mange privatpersoner velger virtuelle private nettverk av samme årsak.
Vurder pris versus kvalitet
Konkurransen i VPN-markedet er intens og prisene har falt jevnt og trutt de siste årene. Majoriteten av tilbyderne krever et sted mellom 500 til 1.000 kroner per år for tilgang, men det finnes både billigere og dyrere alternativer.
Spørsmålet blir hvordan man måler kvaliteten? Ett sted å begynne er ved å se på utvalget av servere og geografisk dekning.
Sjekk først at de faktisk har servere i det landet du ønsker å surfe fra. Deretter bør du sjekke om de lar deg velge flere forskjellige IP adresser.
De beste VPN tjenestene vil ha en liste over ulike servere i hvert land. Da kan man teste tilkoblingene på hver server og se hvilke som åpner for raskest overføring.
Noen tilbydere velger å “klynge sammen” tusenvis av brukere på samme server, noe som fort kan skape kapasitetsproblemer. Dette ser man oftest hos de som tilbyr de aller billigste avtalene.
Det bringer oss over til neste tema som er valget av servertype.
Dedikerte VPN servere
VPN kan tilbys både på dedikerte og delte servere.
En dedikert server er en eksklusiv server som kun fungerer for 1 bruker. De koster en god del mer, og gir kun tilgang til 1 IP adresse.
Fordelen med dedikerte VPN-servere er først og fremst at man ikke risikerer at den blokkeres. I tillegg unngår man såkalte latency problemer ved at for mange andre brukere fyller opp serveren samtidig. Det kan ha en negativ innvirkning på ytelsen.
Delte servere er som navnet tilsier en server hvor mange brukere benytter den samme IP adressen samtidig. Disse er billigere og den desidert vanligste VPN utgaven i Norge.
Sjekk at tjenesten er kompatibel
Et annet viktig punkt er behovet for å sjekke at tjenesten er kompatibel med din datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon. Nærmest alle VPN-programmer støtter surfing på Android eller iOS for mobiltelefoner.
Verre blir det hvis man kjører mer unike operatørsystemer, slik som Linux. Derfor er det verdt å sjekke punktet nøye før man betaler for programvaren.
Hastighet er viktig
For mange vil hastigheten være det viktigste punktet når de skal velge et virtuelt privat nettverk. Her er det verdt å tenke på at trafikken videresendes fra den utenlandske serveren til Norge.
Hastigheten vil variere, særlig hvis man bruker delte servere. Man bør ikke miste mer enn 20-30% av den opprinnelige hastigheten hvis man velger en VPN (maks). Går det saktere enn dette er det verdt å bytte til en annen tilbyder (eller teste andre servere innen samme land).